INDUL A FŰTÉSI SZEZON

2018.09.25. 10:30

Ezért ellenőriztesse fűtőberendezését: Földváron már megtörtént a baj

A hidegfronttal együtt járó lehűlés miatt sokan üzemelik be tüzelő-, fűtőberendezésüket. Ezek a rendszerek a melegebb időszakban kevesebbet működtek, ezért a katasztrófavédelem azt javasolja az állampolgároknak, hogy ellenőriztessék a kazánokat, mielőtt azokat nagyobb terhelésnek tennék ki.

 

Tiszaföldváron már megtörtént a baj

Dugulás miatt eldurrantak egy kazán tágulási tartályai egy tiszaföldvári lakásban hétfőn. Ötven liter víz folyt így el, mely eláztatta a szobát, az épület azonban szerencsére lakható maradt – tudtuk meg Németh Ádámtól. A megyei katasztrófavédelmi szóvivő az esettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a fűtőberendezések rendszeres ellenőrzésével az ilyen és hasonló történések megelőzhetőek.

 

 

 

 

 

 

A katasztrófavédelem alábbi tanácsait érdemes megfogadni

A gázfogyasztó-berendezések biztonságos működéséről a tulajdonosnak kell gondoskodnia, az ő felelőssége, hogy ezeket az eszközöket rendszeresen felülvizsgáltassa. Tartózkodjanak attól, hogy saját maguk, esetleg olcsó munkát ígérő „szakemberrel” ellenőriztessék a kazánt, mivel ezekhez a munkafolyamatokhoz nagyfokú szaktudás, valamint speciális alkatrészek kellenek. Ne módosítsák az eszköz műszaki paramétereit és soha ne iktassák ki a készülék lángőrét!

Ha valaki folyékony tüzelőanyaggal – például olajjal – működő fűtőberendezést használ, akkor figyeljen arra, hogy a fűtőanyagot ne az eszköz közelében tárolja, és a tüzelőfolyadék pótlásával mindig várja meg a berendezés lehűlését!

A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezéseknél elsődleges, hogy csak olyan anyagot égessenek benne, amelyeket a gyártó is engedélyez. Ne a kazán közelében tárolják a fűtőanyagot, a berendezés ajtaját pedig mindig csukják be. Az égéstér tisztítását, valamint a hamu leürítését csak akkor végezzék el, ha a kazán és a hamu már kihűlt. Figyeljenek arra, hogy mindig legyen megfelelő szellőzés abban a helyiségben, ahol a fűtőberendezés is van, ezzel csökkentve a szén-monoxid mérgezés kockázatát.

Ha elektromos hősugárzót használnak, akkor fordítsanak gondot arra, hogy ne terheljék túl a hálózatot, a közelébe ne tegyenek éghető anyagot, és a berendezést ne használják olyan helyen, ahol az vízzel érintkezhet.

A tüzelő-, fűtőberendezések felülvizsgálata mellett fontos megemlíteni a kéményellenőrzést. A szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések kapcsán hangsúlyos kiemelni, hogy ne égessenek bennük gumi-, műanyag- vagy textilhulladékot, illetve kőolajszármazékokat, mert ezek a kémény belsejében kátránylerakódást idézhetnek elő, ami végső soron kéménytűzzel vagy szén-monoxid mérgezéssel járhat.

A fűtési szezon előtt érdemes tárcsázni a 1818-as telefonszámot vagy felkeresni a www.kemenysepres.hu weboldalt. Ezeken a csatornákon keresztül a lakosok saját maguk kérhetnek időpontot a kéményseprésre vonatkozóan. A katasztrófavédelem kéményseprői arcképes igazolvánnyal rendelkeznek, illetve készpénzt nem kezelhetnek, nem fogadhatnak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában