SOK BALESET TÖRTÉNT ITT

2018.09.04. 20:00

Biztonságosabb lett a 46-os út kétpói kereszteződése

Gyorshajtás és figyelmetlenség miatt vélhetően jóval kevesebb baleset történik majd a jövőben a 46-os út kétpói kereszteződésében, mint korábban. Olyan biztonságot erősítő elemeket helyeztek ugyanis ki a területen, amelyeket már régen kértek a környékbeliek.

Szilvási Zsuzsa

STOP-tábla és fekvőrendőr javítja a biztonságot a kereszteződésben – mutatja Keresztes Péter

Fotó: Mészáros János

Forgalomlassító fekvőrendőr és STOP-tábla hívja fel a figyelmet, hogy a szokottnál is nagyobb óvatossággal kanyarodjunk ki a 46-os főútra Kuncsorba, illetve Kétpó felől. A helyiek abban bíznak, hogy így már megelőzhetőek lesznek az olyan tragédiák, mint amilyen alig néhány hónapja történt legutóbb ezen a helyen.

– Ez a kereszteződés egész jól belátható, mégis rendszeresen történnek itt tragédiák – mutatta Gy. Béla, aki épp Kuncsorba felől készült kihajtani ottjártunkkor. – Nemrég olvastam, hogy aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy körforgalom épüljön ide. Nagyon jó kezdeményezés. Én mindenképpen aláírnám, hiszen sokkal biztonságosabb lenne úgy, de a jelenlegi helyzet is sokkal jobb már, mint korábban volt.

– Nagy előrelépésnek tartjuk, hogy sikerült elérni ezeknek a forgalomlassító eszközöknek a kihelyezését – mondta el kérdésünkre válaszolva Keresztes Péter, Kétpó polgármestere.

– A szóban forgó főutat nemrégiben újították fel, a burkolatfelújítás részeként annak jelzései megújultak, valamint fényvisszavető burkolati prizmákat is kihelyeztek. A minőségére tehát nem lehet panasz.

– Az autóvezetők figyelmére azonban annál inkább, ám a STOP-tábla és a lassító felület talán meghozza a kívánt eredményt. Minderre akár már korábban is sor kerülhetett volna, ám egy másik, szintén régóta várt fejlesztés miatt várnunk kellett egy kicsit. A túrkevei út kuncsorbai bekötő szakasza is megújult ugyanis, így ez a néhány száz méteres szakasz már eleve biztonságosabbá vált, bár egyben a gyorshajtók számára is „csábítóbb” lett.

STOP-tábla és fekvőrendőr javítja a biztonságot a kereszteződésben – mutatja Keresztes Péter
Fotó: Mészáros János

A legutóbbi baleset után Boldog István, a térség országgyűlési képviselője is megkereste a közút megyei vezetőit. Levélben kérte, hogy a lehetőségek függvényében a kérdéses helyen mielőbb létesüljön körforgalom. Emellett azt is szorgalmazta, hogy kötelező elsőbbségadást előíró közlekedési táblákat helyezzenek ki a kereszteződésbe. Ez végre most megtörtént.

Hajdú István naponta jár ezen a szakaszon, s szintén örömmel látta a változást.

– Végső megoldást csak a körforgalom jelentene, de már így is sokkal jobb a helyzet – magyarázta. – Remélhetőleg óvatosabban, körültekintőbben kanyarodnak majd ezután az autósok.

A szakma is támogatja a felvetett változtatást

A kérdéses csomópont baleseti helyzete természetesen társaságunk előtt is ismert – tájékoztatta korábban hírportálunkat Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sajtóreferense.

– Az elmúlt tíz évben bekövetkezett, személyi sérüléssel járó csomóponti balesetek elemzéséből megállapítható, hogy a balesetek jellemzően sebességtúllépésből és elsőbbségadási kötelezettség elmulasztásából adódtak. A veszélyre történő figyelemfelhívás és sebességkorlátozás bevezetésén kívül kevés sebességcsökkentést kikényszerítő eszköz áll a szakma rendelkezésére. Álláspontunk szerint a rendőri jelenlét fokozása mellett kizárólag a csomópont-átépítés nyújthat hosszabb távon jelentős változást. Így a csomópont körforgalommá történő átépítését természetesen támogatjuk, és azon dolgozunk, hogy a projekt megvalósításához szükséges források a rendelkezésünkre álljanak majd. Egy ilyen beruházás ugyanis több százmillió forintos értékű munkát jelenthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában