SZELEVÉNY–KUNSZENTMÁRTON

2018.09.20. 06:55

Hiába tiltott, mégis sokan hajtanak végig autóval a gáton

Nem sokáig örülhettek a szelevényi-kunszentmártoni lakosok a Hármas-Körös gátján vezető kerékpárútnak. A 2009-ben, európai uniós forrásból épült, hét kilométeres bicikliút máris elkezdett töredezni. Nem az út minőségével van azonban gond, hanem annak használatával: egyre többen hajtanak fel rá autóval. Nyilvánvaló, hogy az út nem bírja a nagyobb terhelést.

Joó Zsuzsa

Pedig a táblák egyértelműen jelzik: autóval behajtani ide tilos! – mutatja Pánczél Ferenc polgármester

Fotó: Joó Zsuzsa

– Néhányan már rendszeresen a gáton furikáznak kocsival. Persze, értem én, hogy miért: a Szelevény és Kunszentmárton közötti távolság a töltésen hét kilométer, ha körbemennek, akkor duplája. Időben még többet lehet nyerni – magyarázza Tibor.

A szelevényi lakos szerint mindenféle papírokat lobogtatva, engedélyekre hivatkozva hajtanak fel a töltésre a járművezetők. Persze, nem tudni, hogy ezek az igazolások, engedélyek valódiak-e, és az sem pontosan ismert, ki adja ki őket. Tibor azt mondja, lassan a kerékpárosok szorulnak ki a bicikliútról, ami több, mint sok.

Pánczél Ferenc polgármester szerint a probléma valós, ő is látja, milyen sokan közlekednek a kerékpárúton autóval.

– Ez a biciklisekre nézve igen veszélyes, hiszen amikor egy autó jön velük szemben, le kell szállni a kerékpárjukról és a töltés szélére, vagy a meredek gátoldalra kell állniuk, hogy elengedjék a járművet. Maga az aszfaltozott ke­rék­pár­út is szemmel láthatóan töredezik a kocsik súlya alatt – mutatja a településvezető a helyszínen a „mozaikos” utat.

Pedig a táblák egyértelműen jelzik: autóval behajtani ide tilos! – mutatja Pánczél Ferenc polgármester
Fotó: Joó Zsuzsa

 

A lakosok és az önkormányzat felháborodása jogos. Érdemes tudni, hogy az árvízvédelmi töltésen való közlekedés csak érvényes töltéshasználati engedély tulajdonában történhet. Azonban a gátsorompóval, tiltó táblával vagy egyéb módon lezárt védtöltésre, kerékpárútra a hozzájárulás már nem érvényes.

Tehát a Kunszentmárton és Szelevény települések között lévő kerékpárút gépjárművekkel nem vehető igénybe, még érvényes töltéshasználati engedély birtokában sem. A kerékpárút két végén lévő KRESZ-tábla egyértelműen tiltja a gépjárművel történő behajtást.

A KÖTIVÍZIG úgy nyilatkozott, hogy a kerékpárutakat sorompókkal igyekeztek védeni. A lezárásokat azonban mindig rongálások követték: felfeszítették azt vagy egyszerűen megkerülték a töltésrézsűn. A károkozásból a vízügyi igazgatóságnak jelentős helyreállítási költségei keletkeztek (jelenleg nincsen sorompó a helyszínen, csak az oszlopai láthatók).

Abban a polgármester és a KÖTIVÍZIG is egyetért, hogy az engedély nélküli közlekedés visszaszorítására talán leghatásosabb módszer a gyakori hatósági ellenőrzés lenne. A töltésszakaszt ugyanis főként csak a helyi – kunszentmártoni és szelevényi – lakosok használják. Kérdés persze, hogy bármelyik hatóságnak, szervezetnek (rendőrség, polgárőrség, vízügyi igazgatóság) van-e erre kapacitása.

Vannak kivételek!

A Szelevény–Kunszentmárton közötti gáton indokolt esetben – egyedi elbírálás alapján – díjmegállapítás és díjkifizetés mellett, kizárólag az KÖTIVÍZIG igazgatójának eseti hozzájárulásával lehet autóval közlekedni. Szelevénytől délre, Csongrád irányába a gáton vezető út üzemi út, az a megfelelő engedélyek birtokában használható gépjárművel. A tilalom tehát csak a Kunszentmárton–Szelevény közötti töltésszakaszra vonatkozik, ami kerékpárút. A Hármas-Körös bal parti töltések vonatkozásában viszont már az ATIVÍZIG az illetékes. A KÖTIVÍZIG úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a gépjárművel közlekedők részéről igény merül fel a töltésszakasz használatára, megvizsgálják annak megvalósíthatóságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában