vonatbaleset

2018.09.06. 17:28

Szolgálaton kívüli rendőrök mentették meg a Miklóson elgázolt férfi életét

Két, szolgálaton kívüli rendőr mentette meg annak a helyi férfinak az életét, akit szombaton gázolt el egy személyvonat Törökszentmiklóson. Kovács Dávid Mihály őrmester és kollégája, Királyházi Emil László főtörzsőrmester éppen hazafelé utaztak a szolgálatból, amikor a Nyíregyházára tartó vonat hirtelen dudálni, majd fékezni kezdett…

Molnár-Révész Erika

Forrás: Shutterstock

– Fémes csattanást hallottunk…, a vonat megállt. Azonnal leszálltunk a társammal, hogy megnézzük, mi történt. Benéztünk a szerelvény alá, ott volt egy összegyűrődött kerékpár.

– Ekkor már sejtettük, hogy baj van… Elnéztünk a vonat mögé, akkor láttuk, hogy egy férfi először a kezét emeli fel, pár másodperccel később a fejét is mozgatta…– így emlékszik vissza arra a szombati napra Kovács Dávid Mihály őrmester. Miután odarohantak, látták, hogy a szerencsétlenül járt férfi mindkét lábát levágta a vonat.

– Hatalmas vértócsa látványa fogadott minket. Azonnal el kellett látni a sérültet, hiszen tudtuk, hogy percek alatt elvérezhet. Mivel átjáróban történt a baleset, az ott várakozó személyautóból hoztak az ellátáshoz szükséges egészségügyi felszereléseket, hozzáláttunk.

Minthogy elvégezte az úgynevezett Police Medic-et, vagyis a rendőrség elsősegélynyújtó képzését, Kovács Dávid Mihály azonnal tudta, mit kell tennie.

– Egy fáslit jó erősen rákötöttünk a combjára, elszorítottuk, majd a helyszínre érkező törökszentmiklósi kollégák gumibotjait elkértük, ezek segítségével finoman szorosabbra húztuk a kötést és tovább szorítottuk a sérült végtagokat, hogy elállítsuk a vérzést – mondja.

– A mentők kiérkezéséig folyamatosan beszéltünk a férfihoz, hogy ne veszítse el az eszméletét. Eleinte a sokktól fel sem fogta a történteket, nem is volt fájdalomérzete. A mentősök átvették a sérültet, rárakták a saját szorítókötésüket, segítettünk nekik tartani az infúziót, majd mentőbe rakták és elvitték…

Társa, Királyházi Emil László főtörzsőrmester ezt a tanfolyamot ugyan nem végezte el, de édesanyja és a párja is az egészségügyben dolgozik. Kovács Dávid Mihállyal pedig több éve együtt szolgálnak a Készenléti Rendőrség Rendészeti Igazgatóság Bevetési Főosztály I. VI. Bevetési Osztály állományában, így rutinosan végezték az életmentő mozdulatokat.

– Egyszerre csináltunk mindent. Összenéztünk, és automatikusan cselekedtünk. Amikor a sérült kissé magához tért a sokkból, annyit mondott, hogy festeni indult, az átjáróban pedig elbotlott, így került a sínekre – meséli a főtörzsőrmester.

A két rendőr azt tervezi, hogy ha idejük engedi, meglátogatják a szolnoki Hetényi Géza kórházban fekvő sérültet. Információink szerint a szerencsétlenül járt férfi mindkét lábát térd felett amputálni kellett, állapota kielégítő.

Fontosnak tartják az elsősegélynyújtást

– Az elsősegélynyújtást, az életmentést tudnia kellene minden magyar állampolgárnak. Ha nem lennék rendőr, akkor is kötelességemnek érezném mindazt, amit tettünk – vélekedik Királyházi Emil László főtörzsőrmester, és ezt kollégája is így gondolja.

– Ennek a tudásnak nem csak a civil életben vehetem hasznát, de ha bármilyen rendőri feladatnál megsérül egy kolléga, akkor is. A mentő kiérkezéséig az a pár perc is nagyon sokat tud segíteni, akár életet is menthet, ha a sérült szakszerű ellátást kap.

– Történtek már velem ennél kacifántosabb dolgok, újraélesztést is el kellett végeznem és tüdőn szúrt embert is el kellett látnom. Igazság szerint ebben a helyzetben a felszökő adrenalinszint miatt nem gondolkozunk azon, hogy mit látunk, hanem inkább cselekszünk.

– Például én nem is emlékszem arra, hogy pontosan hogyan nézett ki a szerencsétlenül járt férfi lába, mert az életmentéssel voltam elfoglalva – mondja Kovács Dávid Mihály őrmester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában