SZOLNOK/KECSKEMÉT

2018.09.12. 11:24

Újabb négy nagyjavított helikopter érkezett Szolnokra (galéria)

Hétfőn megérkezett Kecskemétre az az An-124-100 Ruszlán típusú nehézteher-szállító gép, amely a Magyar Honvédség négy nagyjavított Mi-24-es harci helikopterét hozta vissza Oroszországból, mintegy 1600 kilométerről. Az új, zöldesszürke színt kapott gépeket még össze kell szerelni és be kell repülni. A forgószárnyasokat hétfőn és kedden este közúton szállították tovább az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra.

Mészáros Géza

A honvédség lejárt üzemidejű helikoptereinek felújításáról szóló pályázat tavaly október végén zárult, a szerződést – amelynek értéke csaknem hetvenmillió euró – november 8-án írták alá a beszerzési eljárás nyertesével, az AO Vertoljoti Rossziji céggel.

A dokumentum hat Mi–24P és ugyanennyi Mi–24V típusú helikopter komplex ipari nagyjavítását, továbbá kiegészítő műszaki szolgáltatásokat tartalmaz. Tavaly november végén, december elején két részletben négy-négy Mi–24-es helikoptert szállítottak el a kecskeméti katonai repülőtérről egy An–124-es nehézteher-szállító géppel Szentpétervárra.

A szerződés alapján a gépek nagyjavítását az átadástól számított tíz hónapon belül kellett végrehajtani, és ezután a gépek még legalább hét évig használhatók maradnak – számolt be a részletekről a Honvédelem.hu szakportál.

A Mi–24-es harci helikopter Magyarországon csaknem négy évtizedes múltra tekint vissza, üzemidejük lejártáig, 2013-ig repültek.

A földre kényszerült gépeket azonban nem vonták ki a hadrendből, 2017-ig kellett várni, hogy a haderőfejlesztési program részeként döntés szülessen nagyjavításukról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában