SZOLNOK

2018.09.16. 21:21

Átadták a megyei Prima díjakat

– A vágy az elismerésre ősidők óta ösztönös az emberben, sarkallja a jobb teljesítmény elérésére. Persze nem mindegy, hogy az értékteremtő munkát milyen elismerés követi. A díj rangját, hitelességét az adja meg, hogy független a hatalomtól, a politikától, és a valós teljesítményre fókuszál. A Prima Primissima díj egy ilyen elismerés – hangoztatta nyitóbeszédében dr. Lits József, a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) megyei elnöke a vasárnap este megtartott területi Prima-gálán.

Kovács Berta

Idén immár 14. alkalommal köszöntötték megyénk legkiválóbbjait. A kulturális műsorral színesített nagyszabású eseménynek ezúttal is a szolnoki Szigligeti Színház adott otthont.

A díj alapítója, Demján Sándor vállalkozó, VOSZ-elnök azzal a céllal indította útjára a kezdeményezést, hogy megőrizzük a magyar értelmiség értékeit, a tudomány, kultúra, művészet és a sport területén egy olyan díj odaítélésével, mely a közvélemény számára is megkérdőjelezhetetlen.

Az alapító idén elhunyt, így természetesen az ünnepség a jeles személyiség munkásságáról, emberi hozzáállásáról való megemlékezéssel indult. A rendezvényt egyébként a VOSZ országos elnökségének tagjai mellett az alapító özvegye is megtisztelte jelenlétével.

– Ha valamit szeretsz csinálni, és jól csinálod, akkor csináld a legjobban, és boldog ember leszel – idézte Demján Sándortól dr. Lits József. Hozzátette: ez egy olyan nemes verseny, ahol már a részvétel is nagy dolog, és az is, hogy nem csak itt nálunk, hanem minden megyében, sőt december elején a Prima Primissima-gálán is számos boldog embert fogunk látni. S ez is Demján Sándornak köszönhető.

A megyei elismerés jelöltjeire idén is az Új Néplapból kivágott szelvényeken lehetett voksolni, a szép számban beérkezett szavazatok száma és a tanácsadó testület véleménye alapján ezúttal is három Prima díjat ítéltek oda, valamint közönségdíjat és különdíjat is átadtak. Ám ezt megelőzően másféle elismerésekre is sor került.

A VOSZ megyei elnöksége idén is díjazta a megye tíz legkiválóbb vállalkozóját, illetve a hon- és rendvédelmi szervek kiválóságait, akik az oklevelet és az aranymedált a korábbi év díjazottjaitól vehették át.

Az év autószerelő mestere Sárközi Béla, az év víz-, gáz-, fűtésszerelő mestere Visnyei Zoltán, az év külföldi tulajdonú vállalkozásának ügyvezetője a dél-koreai Yoo Tae Seung, az év lapkiadója Kovács Janka, az év sajtkészítője Petrezselyemné Bajári Mónika, az év vadrizstermelője Kittlinger Dóra lett.

Elismerést kapott az év katonazenészeként Molnár János őrnagy, az év kiképzőjeként Bolesza Róbert őrnagy, az év hadműveleti tisztje, akinek személye nem nyilvános, valamint az év rendőre, Tóth László rendőr alezredes. Somlyai Árpádné, a Kunszöv Textilruházati Kft. tulajdonosa, valamint Jürgen Ridling, a H.I.D. Sport Kft. cégvezetője, aki decemberben Budapesten az Év Vállalkozói díjat vehet át.

Ezt követően a bemutatkozó kisfilmeken keresztül is megismerhettük a jelölteket, majd lelepleződött a várva várt titok, fény derült a 2018. évi primák személyére.

Idén területi Prima díjat – Pogány Gábor Benő szobrászművész Kincsem című plakettjét és az elismeréssel járó nettó egymillió forintról szóló csekket – Peták Kálmán (magyar oktatás és köznevelés kategória), Pogány Attila (magyar sajtó) és dr. Kertész Róbert (magyar tudomány) vehetett át. A közönségdíjat a magyar irodalom kategória jelöltje, Mészáros Ildikó érdemelte ki, a különdíjat pedig a magyar zeneművészet kategória jelöltje, Molnár Éva kapta. Ők a plakett mellé nettó 250-250 ezer forintról szóló csekkel térhettek haza.

A rendezvényen két külön jutalmat is átadtak. A tavalyi tiszteletbeli Prima díjas Bodonyi Dóra kajakos, aki nem tudott az esten megjelenni, idén két világbajnoki címet is elnyert, a Magyar Katonai Ejtőernyős válogatott pedig az ez évi ejtőernyős világkupa-sorozat első helyén áll, e teljesítményüket díjazták.

Dr. Kertész Róbert:

– Nagyon nagy meglepetés volt a Prima díj, nem hittem volna, hogy egy ilyen absztrakt tudomány, mint a régészet képviselőjeként megkaphatok egy ilyen elismerést, de nagyon köszönöm. Az ember kétszer születik, egyszer, amikor világra jön, másodszor pedig, mikor ráébred arra, hogy mi végre született. Én 2003 óta kutatom Szolnok múltját, megtiszteltetés, hogy ezzel foglalkozhatom, és úgy látszik, ez a hétköznapi emberek közül is nagyon sokakat érdekel.

Dr. Kertész Róbert
Fotó: Csabai István

– Óriási meglepetés volt ez a díj, azt sem tudom, igazából megérdemeltem-e. A színpadon nehéz volt megszólalnom, mondtam, egy matematikustól nem várható el, hogy beszédet tudjon mondani, a szinusz tételt sokkal könnyebb levezetni. Köszönöm a szavazatot a sok volt verseghys diáknak, gondolom, részük van abban, hogy átvehettem ezt az elismerést. Ez nagyon értékes díj! Köszönöm a VOSZ-nak is; én Lits Józsefet is tanítottam egyébként.

Peták Kálmán
Fotó: Csabai István

Pogány Attila:

– Nehéz megszólalni, részint a meghatottság miatt, részint, mert nekem „nem kenyerem a beszéd”. Óriási megtiszteltetés mind a jelölés, mind a Prima díj, az elmúlt 25 éves pályafutásom legrangosabb elismerését kaptam. Szeretnék köszönetet mondani a jelölésért, nézőinknek a szavazatokért, kollégáimnak, akik nélkül e díjat biztos nem kaphattam volna meg, hiszen a televíziózás csapatmunka. A családomnak is, akik mai napig segítenek, támogatnak.

Fotó: Csabai István

Molnár Éva:

– Köszönöm mindenkinek ezt a rangos elismerést, a támogatást. De azt hiszem, elsősorban a kórusnak köszönhetem. Hiszen kórus és karnagy kéz a kézben jár, munkánk ötven-ötven százalékban járul hozzá az elért sikerhez. A karnagy önmagában tehetetlen, egy kórus egyedül pedig nem igazán sikeres. A következő esztendőben ünnepeljük az ötvenéves jubileumunkat. Ennek munkálataihoz pedig már hozzá is kezdtünk.

Molnár Éva
Fotó: Csabai István

Mészáros Ildikó:

– Nagy öröm és boldogság, hogy átvehettem a díjat e csodálatos színházban. Köszönöm a szavazóimnak, közvetlen környezetemnek is, ők tudják legjobban, milyen hosszú és göröngyös út vezetett idáig. Általában nem vagyok a szavak embere, inkább leírom a gondolataimat versben, esetleg prózában. De ennek a díjnak üzenete van: soha nem szabad feladni! Szeretek álmodozni, fantáziám határtalan, ez vitt sokszor előre a munkám során.

Mészáros Ildikó
Fotó: Csabai István

Megyei Prima díjasok

2005: Simon Ferenc szobrászművész, dr. Lengyel Lajos ny. főiskolai főigazgató, F. Bede Ferenc néptáncos, a Tisza Táncegyüttes alapító tagja, dr. Száz Jánosné ny. tanár (közönségdíj)

2006: Sebestyén Éva színművésznő, Lengyel Boldizsár újságíró, Bali József, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar alapítója, Papp Alice ny. tanárnő (közönségdíj)

2007: Györfi Sándor szobrász, dr. Herczeg Béla kardiológus, Szolnoki Szimfonikus Zenekar, Márkus Ica népdalénekes (közönségdíj), B. Nagy Pál párbajtőröző olimpiai bajnok (különdíj)

2008: Deme József világbajnok és olimpiai 2. helyezett kajakozó, Álmosdi Árpád és Csendes Mónika építész, Szolnoki Kodály Kórus, Valkó Mihály, a Verseghy gimnázium egykori tanára, színikritikus

(közönségdíj)

2009: Jenei Gyula költő, Molnár László színművész, dr. Nemes András orvos, Dienes Eszter költő (jubileumi Prima díj), D. Szabó Miklós újságíró (jubileumi Prima díj), dr. Kiss Kálmánné iskolaigazgató (jubileumi Prima díj), Pogány Gábor Benő szobrászművész (jubileumi Prima díj), Halász Miklós iskolaigazgató (jubileumi Prima díj), Markó Iván táncművész-koreográfus (tiszteletbeli Prima díj)

2010: Fazekas Magdolna festőművész, Balázs Péter színművész, a Szigligeti Színház igazgatója, Bartók Béla Kamarakórus, Korim Éva újságíró (közönségdíj), Vitéz Kautzky Ervin színművész (tiszteletbeli Prima díj)

2011: Kertész Marcella színművész, Béres Jenő iskolaigazgató, Bán János író, lapunk kiadóvezető-főszerkesztője, Folláth János edző (közönségdíj), Mészáros János építész (különdíj), Dózsa László színművész (tiszteletbeli díj), dr. Dajka Miklós orvos (tiszteletbeli díj)

2012: Pendzsom Néptánc Egyesület, Radó Denise színművész, Pór Péter kosárlabdaedző, Bishof László kórusvezető (közönségdíj), Baráth Etele MKKSZ-elnök (tiszteletbeli díj)

2013: Furkó Kálmán karatemester, Kiss József író, rendező, Lamos Imre dandártábornok, Barabás Botond színművész (közönségdíj), Gúth Ferenc iskolaigazgató, pedagógus (különdíj), Demeter István igazgató, a TISZApART mozi vezetője (különdíj), Kovács Mihály táncművész (tisztelet­beli díj)

2014: Mészáros János fotóriporter, Tisza Táncegyüttes, dr. Tóth Albert professzor, Dósa Mátyás színész (közönségdíj)

2015: Dr. Krasznai Géza patológus főorvos, Lőrincz Judit operaénekes, Jászsági Hagyományőrző Egylet, Tekse András építész, dr. Pataki Mihály címzetes igazgató (különdíj)

2016: Kővári Lászlóné (sport), dr. Grúber Károly (tudomány), Czupp Pál (népművészet és közművelődés), Közönségdíj: Daróczi Erzsébet (sajtó), Tiszteletbeli Príma díj: Szolnoki Honvéd Ejtőernyős SE

2017: Gombos Judit (színművész), Verebes György (szobrászművész), Tiszapüspöki Általános Iskola, Józsa László író (közönségdíj), dr. Csányi Marietta régész (különdíj)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában