VÉLEMÉNY

2018.10.14. 08:30

Környezetbarát lenne, de van egy kis bökkenő

Energia, közmű, telefon, biztosítás. Havonta fizetjük ezek díjait. Nekem tizenöt ilyen jellegű utalásom volt szeptemberben.

Király Ernő

A magyarok jelentős többsége, közel nyolcvan százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a fizetés előtt papír alapú megkeresés érkezzen a postaládájába. Aztán utal netbankon keresztül, vagy sorban áll a postán.

Pedig az ökológiai katasztrófa felé sodródás közben eléggé ésszerűnek látszana, hogy az a hat és fél millió magyar, aki még mindig ragaszkodik a sárga csekkes értesítéshez, átváltson elektronikus ügyintézésre. E-mailben, sms-ben kapjon számlát. Több száz hektár erdőt lehetne megmenteni évente. A papíripar alapjául szolgáló fák nem pusztulnának, és a levegő is tisztább lenne. Csak van itt egy-két bökkenő.

Több, fent említett szolgáltató is figyelmeztet, hogy öt évig meg kell őrizni a befizetésről szóló bizonylatot. Évek távlatából sms-t, e-mailt, mentett file-t visszakeresni néha nehezebb, mint egy darab papírt.

Főleg, ha változik közben a telefonszám, vagy cserélődik a mobil, netán megváltozik az e-mail-cím stb. Kapcsoltak már ki nálam telefont azért, mert állítólag nem fizettem ki egy egy évvel azelőtti díjat. Aztán kiderült, hogy kifizettem. Én megtaláltam a bizonylatot, ők nem.

Az egyik mobilszolgáltató hónapok óta csak fenyegető sms-t küld a hónap elején, meg a behajtási osztály telefonszámát. Különböző korlátozásokat helyez kilátásba, ha nem fizetek. Csak éppen számlát és előzetes értesítést felejtenek el küldeni arról, hogy mennyivel tartozom és hová utaljak.

Divat mostanság az ósdi gondolkodású ügyfeleket hibáztatni, mert még mindig sok papírt használnak az ügyintézés során. Nehéz ezt a kritikát elfogadni olyan szolgáltatótól, ahol fizetéskor a számítógép mellett még – biztos, ami biztos – kockás füzetben is vezetik az ügymenetet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában