VÉLEMÉNY

2018.10.03. 14:45

Látszik, hogy a megyei könyvtárak is képesek haladni a korral

Nagy kérdés manapság, hogy a digitális világ térnyerésével vajon végleg eltűnnek-e a könyvek? Nem könnyű erre válaszolni, az azonban egészen biztos, az olvasás a ma emberének is rengeteg érdekességet tartogat. Ki a krimire esküszik, ki a kalandregények megszállottja, de olyan is akad, aki az új irányzatok lelkes rajongója.

Hartai Gergely

A térség településeit feltérképezve Abonytól Szolnokon át egészen Karcagig, azt mondhatom, igencsak tanulságos az írott műfajok keresettsége. Jól látszik ugyanis, hogy a megyei fiatalok zöme előszeretettel fordul a fantázián alapuló történetek felé.

Tehát az az elmarasztaló gondolat, miszerint „az ifjúságot nem érdekli már az olvasás”, nem teljesen igaz. Ők azok, akik a megszokottaktól gyakran teljesen más műfajokra figyelnek fel! Olyanokra, amelyek számunkra talán idegenek, s ennélfogva ismeretlenek is.

Azt hiszem, megyénk könyvtárainak alapvető érdeke, hogy olyan szolgáltatásokat alakítsanak ki, melyek az intézményekbe vonzzák a környék fiatalságát. Annál is inkább, mivel több településen kevés a fiatal olvasó. A tagság frissítése pedig sokak szerint csak a kor igényeihez történő alkalmazkodással érhető el.

Nem véletlen, hogy az országos könyvtári napok megyei programjai közt a hagyományos események mellett egyre nagyobb teret kapnak a modern technikához kötődő programok is. Ezekből persze az idősebbek sem maradhatnak ki.

És ha már a könyvtárakban is a modern technikáé a jövő, az egyik szolnoki intézményben épp a napokban indult internetes gyorstalpaló az idősebb korosztály számára. Ezzel is mutatva, hogy a megyei intézmények is fel tudják venni a versenyt a haladó világ igényeivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában