vélemény

2018.10.15. 14:45

Példát kell mutatnunk

Évek óta ömlik minden csatornán a megelőzés, a szűrővizsgálatok, az életmódváltás fontossága egészségünk megőrzése érdekében.

Szilvási Zsuzsa

Az emberek többsége pedig (tisztelet a kivételeknek) jó magyar szokás szerint csak legyint egyet és él tovább úgy, ahogy a szülei, nagyszülei is tették.

Csak azt felejtik el sokan, hogy amíg apáink-dédapáink mindennapjaihoz a kemény fizikai munka is hozzátartozott, karbantartva az izmokat, manapság gépek végzik helyettünk a munka oroszlánrészét.A figyelmeztető jelekről inkább nem veszünk tudomást, s ameddig lehet, húzzuk-halasztjuk az orvosi kivizsgálást. Aztán egyszer csak nincs tovább,

hirtelen a műtőasztalon – jobb esetben „csak” a vizsgálóban – találjuk magunkat. Ettől aztán rögtön más megvilágításba kerül minden. Ám nem csak mi járunk rosszabbul a hosszadalmas gyógyulással, de az állam is.

A költséges műtétek és az utókezelés ugyanis jóval többe kerülnek, mint a megelőző szűrővizsgálatok, a rendszeres mozgás és helyes táplálkozás. Ehhez azonban arra a sokat emlegetett életmódváltásra lenne szükség.

Pedig nem kell itt nagy dolgokra gondolni. Elég, ha a szent családi tévézés helyett inkább szaladgálunk egy kicsit a gyerekkel az udvaron, csipsz helyett almát nassolunk és időről időre részt veszünk alapvető szűréseken.

Nagyszerű példa erre a Szolnokon már hagyományos családi egészségnap, melyen egyszerre, egy helyen nyílik lehetőség minderre, a család minden tagja számára.

Mert ne felejtsük, a példánkkal tanítjuk gyermekeinket. Egészségre is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában