szolnok megye/ galériával

2018.11.21. 12:40

Harminckilenc füstérzékelőt osztanak ki rászoruló családoknak

Idén eddig 144 lakástűzhöz kellett vonulniuk a tűzoltóknak megyénkben. A leggyakoribb tűzkeletkezési okok emberi tevékenységgel függnek össze: az otthoni sütés-főzés, a különféle szerelési tevékenységek mellett az elektromos hálózat meghibásodása is gyakran okoz bajt – tudtuk meg Németh Ádámtól.

Czakó Nóra

A megyei katasztrófavédelmi szóvivő hozzátette, a lakásokban keletkezett tüzek leggyakrabban azért járnak sérüléssel – vagy legrosszabb esetben halálos kimenetellel –, mert az épületben tartózkodók nem veszik észre a bajt. A tragédiák azonban megelőzhetők egy füstérzékelő beszerelésével.

Éppen ezért a katasztrófavédelem és az NHKV Zrt. közös szervezésében zajló „Ne gyújtsa! Gyűjtse! kampány keretében – a karitatív szervezetek bevonásával – füstérzékelőket kapnak azok a rászoruló családok, amelyek tűzbiztonsági szempontból jelentős kockázatnak vannak kitéve.

Megyénkben összesen 39 ilyen berendezést adnak át a tűzoltóparancsnokok a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Magyar Vöröskereszt segítségével. Ez utóbbi szervezett ajánlotta azt a szolnoki családot, amely szerdán vehette át a készüléket Dékány László alezredes, a szolnoki hivatásos tűzoltóparancsnokság parancsnokától és Jurás József törzszászlós, szolnoki katasztrófavédelmi megbízottól. Dékány László tájékoztatást is nyújtott a füstérzékelő beüzemelésével és a használatával kapcsolatban.

A 39 berendezésnek már mintegy a felét kiosztották. A megyeszékhelyen kívül Kunszentmártonba, Kisújszállásra és a Jászság több településére is került a készülékből, a közeljövőben pedig Tószegen, Tiszajenőn és Rákóczifalván adnak át füstérzékelőket.

– A „Ne gyújtsa! Gyűjtse! kampány arra próbálja rávilágítani a figyelmet, hogy fűtsenek az emberek biztonságosan, és ha lehet, akkor használjanak füstérzékelőt, mert ezzel nem csak az anyagi károk előzhetők meg, hanem az emberi élet is biztonságban lesz – mondta Németh Ádám megyei katasztrófavédelmi szóvivő. – Egy ilyen berendezés egy percen belül jelzi, ha füstöt észlel, a lakóknak pedig így elegendő idejük marad arra, hogy biztonságban elhagyják az épületet, vagy ha lehetőségük van rá, eloltsák a keletkező tüzet. Érdemes jobb minőségű, drágább eszközt választani, mert az olcsóbb berendezések nem biztos, hogy megbízhatóan működnek: lehetséges, hogy jóval később adnak jelzést, és így jelenlétükkel hamis biztonságérzetet keltenek – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában