JÁSZKUNSÁG

2018.11.03. 19:53

Katasztrófavédelmi kampány: „Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!”

Ahogy egyre hűvösebbé válik az időjárás, úgy használják egyre huzamosabb időn keresztül a lakosok a fűtőberendezéseket. Az otthon melege biztonságot és megnyugvást jelenthet a szabadban tomboló zimankóval szemben, de a nem megfelelő fűtés könnyedén felboríthatja ezt az idilli hangulatot.

Illusztrációfotó.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció. Forrás: Shutterstock

Sokan ugyanis a háztartásukban felhalmozott kommunális hulladéktól úgy próbálnak megszabadulni, hogy elégetik azt a kazánban. A műanyag zacskók, olajos rongyok és festett, lakkozott fadarabok ugyan valóban jól égnek, ám ez rendkívül ártalmas is egyben.

Ezen anyagok káros égésterméke ugyanis a szabadba jutva lerakódik a bőrünkben és a tüdőnkben, ami egészségkárosító hatású, de a veszély tűzvédelmi szempontból sem elhanyagolható. A hulladékok füstje ugyanis növeli a kémény belsejében a kátránylerakódást, ez pedig végső soron kéménytűzhöz vezethet, amely továbbterjedhet az ingatlan más részeire is.

Biztonságérzetünket növelheti, ha a lakásba füstérzékelőt szerelünk. Ez a berendezés rögtön jelzést ad, amint füstöt érzékel, így a házban tartózkodóknak még elegendő idejük lehet arra, hogy eloltsák a tüzet, vagy biztonságban elhagyják az épületet.

A problémák megelőzhetők, ha olyan tüzelőanyagot használunk, amelyet a fűtőberendezés gyártója előír. A fatüzelésű kályhákban, kazánokban legalább két éven keresztül szárított, jól szellőző helyiségben tárolt, hasábokra vágott fát égessünk, hiszen a száraz fának sokkal jobb a fűtőértéke, ráadásul égetése így sokkal kisebb károsanyag-kibocsátással jár.

A szemét szelektív gyűjtésére megyénkben is van lehetőség, a növényi hulladékok tekintetében pedig érdemes a komposztálást választani, hiszen az említett módszerek segítségével csökken a környezetterhelés és nem kerülnek káros anyagok a levegőbe.

A hasznos ismeretek minél szélesebb körben való eljuttatása a célja annak a kampánynak, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. indított „Ne gyújtsa! Gyűjtse szelektíven!” mottóval.

A program már Jász-Nagykun-Szolnok megyében is zajlik, ahol a katasztrófavédelem munkatársai iskolai előadásokon, lakossági fórumokon, valamint a helyi médián keresztül hívják fel a figyelmet a veszélyekre, illetve azok megelőzésére – közölte hírportálunkkal a katasztrófavédelem sajtóügyelete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában