JÁSZKUNSÁG

2018.11.03. 17:25

Tökfánk és töklámpás: most van igazi szezonja

Itt az igazi tökszezon! Levesnek, köretnek, de süteménybe is kiváló az édes sütőtök.

Joó Zsuzsa

A besenyszögi Eszterlánc óvodában tököt faragtak.

Forrás: Beküldött fotó

Érdemes jó sokat fogyasztani belőle, mert nemcsak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt a fogyni vágyóknak is ideális táplálék. Ráadásul fogyás közben magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt szervezetünk egészséges és fitt marad.

Ha szeretik az izgalmas ízeket, ajánljuk a tökfánkot! Elkészítése egyszerű: a tököt sütőben puhára sütjük. Közben három tojást hat evőkanál cukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 50 dekányi áttört tökpürét. Ezután összedolgozzuk a masszát 25 dkg liszttel, fél csomag sütőporral és egy csomag vaníliás cukorral.

Tehetünk bele pici fahéjat, szerecsendiót, gyömbért is. Evőkanállal kis gombócokat formázunk, bő olajban kisütjük. Porcukorba forgatjuk.

Fotó: Joó Zsuzsa

Ha nem megenni, hanem faragni szeretnénk a tököt, készüljünk fel, hogy szó szerint kemény munkánk lesz! A töklámpás készítését az angolszász vagy amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötjük, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány.

Az első erről szóló történet egészen Salamon királyunk idejébe nyúlik vissza. Mára már hazánkban is nagy divat lett a félelmetes vagy éppen mulatságos lámpások készítése ezekben a napokban.

A besenyszögi Eszterlánc óvodában tököt faragtak.
Fotó: Beküldött fotó

A besenyszögi Eszterlánc óvodában egy egész hetet áldoztak arra, hogy szülők és gyerekek együtt alkossanak csuda dolgokat a tökökből. Ezekből kiállítást is szerveztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában