2018.11.03. 17:25
Tökfánk és töklámpás: most van igazi szezonja
Itt az igazi tökszezon! Levesnek, köretnek, de süteménybe is kiváló az édes sütőtök.
A besenyszögi Eszterlánc óvodában tököt faragtak.
Forrás: Beküldött fotó
Érdemes jó sokat fogyasztani belőle, mert nemcsak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt a fogyni vágyóknak is ideális táplálék. Ráadásul fogyás közben magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt szervezetünk egészséges és fitt marad.
Ha szeretik az izgalmas ízeket, ajánljuk a tökfánkot! Elkészítése egyszerű: a tököt sütőben puhára sütjük. Közben három tojást hat evőkanál cukorral habosra keverünk. Hozzáadunk 50 dekányi áttört tökpürét. Ezután összedolgozzuk a masszát 25 dkg liszttel, fél csomag sütőporral és egy csomag vaníliás cukorral.
Tehetünk bele pici fahéjat, szerecsendiót, gyömbért is. Evőkanállal kis gombócokat formázunk, bő olajban kisütjük. Porcukorba forgatjuk.
Ha nem megenni, hanem faragni szeretnénk a tököt, készüljünk fel, hogy szó szerint kemény munkánk lesz! A töklámpás készítését az angolszász vagy amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötjük, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány.
Az első erről szóló történet egészen Salamon királyunk idejébe nyúlik vissza. Mára már hazánkban is nagy divat lett a félelmetes vagy éppen mulatságos lámpások készítése ezekben a napokban.
A besenyszögi Eszterlánc óvodában egy egész hetet áldoztak arra, hogy szülők és gyerekek együtt alkossanak csuda dolgokat a tökökből. Ezekből kiállítást is szerveztek.