SZOLNOK

2018.12.07. 17:12

Egy karikaturista élete: László ma már igazi nyugdíjaséletet él

A karikatúra csak egy porszem a grafika tengerében, de szembe jutva, nagy viszketést okoz! Kaján Tibor örökbecsű mondását javasolta a következő írásunk mottójaként interjúalanyunk, Dluhopolszky László karikaturista.

Joó Zsuzsa

László mellett (és a rajzon) Pamela Dallasbó. Nem a híres színésznő, hanem egy átlagos amerikai hölgy a texaasi városból.

Forrás: Beküldött fotó

– Engem már egy csokiszökőkút is kitaszít – Dluhopolszky László karikaturista Cyrano de Bergerac-i iróniával szemléli önmagát. Nevetve meséli, hogy szolnoki tárlata éppen a csokifesztivál idején nyílt az Agórában, és hát látta, mi érdekli jobban az embereket...

– A karikatúrák korábban sokkal nagyobb népszerűségnek örvendtek. Az újságok rendszeresen leközöltek egyet-egyet, az olvasók pedig alig várták a következőt. Tudja, hogy a maguk lapjában (természetesen az Új Néplapról van szó – a szerk.) is publikáltam a hetvenes években? Meg a Jászkun Kakasban is! – árulja el László, vagy ahogy az olvasók emlékezhetnek a szignójára: DLUHO.

A ma már nyugdíjas grafikus igazi nyugdíjaséletet él. Ahogy fogalmaz, olyan ő, mint egy csomag, melyet ottfelejtettek a poggyászmegőrzőben.

– Ötven év alatt rengeteg helyen dolgoztam, és számos embert fedeztem fel. Nem kevés fiatalt oktattam, segítettem. Közülük egyetlen ember emlékezett meg rólam életrajzában. A következőt írta: a „Ludas Matyi akkori főszerkesztője fedezett fel”.

– Azóta úgy mutatkozom be, hogy én vagyok Akkori Főszerkesztő. Formabontó név, kétségtelen – jegyzi meg László, aki mindenből képes viccet gyártani. Amikor például a díjairól faggatjuk (van szép számmal!), így válaszol:

– Nekem csak gáz-díjam, villany-díjam, meg nyugdíjam van. Korábban mindig kiröhögtem azokat, akik annyira várták a tizenkettedikét, a nyugdíj érkeztét. Ma már én is ugyanúgy várom.

– Reggel négykor odaülök az ajtóba, és lesem, mikor jön a pénzes postás. És boldog vagyok, hogy libamájat eszünk egy napig!

László mellett (és a rajzon) Pamela Dallasbó. Nem a híres színésznő, hanem egy átlagos amerikai hölgy a texaasi városból.
Fotó: Beküldött fotó

Dluhopolszky László egy szavát sem szabad komolyan venni. Illetve mégis. Minden mondata mögött ott rejtőzik az igazság, chaplini humorba csomagolva. Kérdésünkre, hogyan született, születik egy-egy karikatúra, László elmesél egy történetet.

– Amikor a Népszavánál dolgoztam tíz éven keresztül, délután kettőkor bementem a napi szerkesztőhöz. Általában öt témát vittem Faragó elvtárs elé, aki gúnyosan mindig megkérdezte: „na, min nevet holnap az ország?”

– Én elmeséltem neki az ötleteimet, a válasz pedig imígyen hangzott rendszeresen: „Egyik se tetszik! Találjon ki másvalamit!” Én pedig ötig kitaláltam valamit, tizenkilencre lapot húzva. Hát így ment akkortájt a munka egy napilapnál...

László egyik karikatúrája. Mindig aláfűt a humornak.

Legutoljára a Nemzeti Sportnál dolgozott László. A sport a szíve csücske, ő maga is focizott, sőt, a nagybátyja Brazília bajnoka volt kétszer.

– Hatalmas elismerés volt ez a nagybácsinak, olyan siker, mint Grönlandon értékesíteni egy hűtőszekrényt. Ma már a Nemzeti Sportnál sem dolgozom. Itthon pláne nem, a munkám amúgy sem érdekli a családomat.

– A múltkor egy családi vacsora alkalmával édesanyám felkiáltott: „gyerekek, gyertek gyorsan, apátok benne van a tévében!” Erre a fiam csak annyit dünnyögött: „minek menjünk, egész nap látjuk...”

Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy a cinizmus mögött egy savanyú ember áll.

Fotó: Beküldött fotó

– Inkább egy vidám, életigenlő fickó vagyok. Úgy gondolom, a társaságomban eltölteni egy-két órát, jólesik másoknak. Én még munka közben is dumálok és viccelődök, ellentétben más kollégákkal, akiktől ha megkérdezik, hogy „miért haragszik rám, művész úr?”, csak annyit válaszol: „nem haragszom, nekem ilyen az arcberendezésem!”

– Engem a lányom vidít fel, ő lett olyan, mint én. Egyébként megsúgom: mostanság ment férjhez. Képzeljék, még unokám is van! Egy szőrös! – ujjong az örömapa. (Beszélgetőtársunk természetesen a család kutyájára, a két kilós Guccira gondol, még mielőtt félreértenék.)

– Fiamnak még nincsen párja. Egyszer egy szerelmi bánata után nagy okosan azt tanácsoltam neki, ha leviszi a kutyát sétálni, tíz percen belül egy lány leguggol hozzá, és kezdődhet a móka! Erre a fiam azt válaszolta, neki ehhez nem kell kutya, én meg ott voltam összetörve.

– Csak azért is kipróbáltam, vajon nekem bejön-e ez a kutyás ismerkedés. Lementem Guccival, pár percen belül jött is egy nő, rám kacsintott, majd kérdezte: hány éves? Hatvanhét! – feleltem kajánul.

– És a kutya? – kérdezett vissza, majd jött a következő kérdés. És hogy hívják? Laci bácsi! De a kutyát...? Majd: Mit eszik? Csontot! És a kutya? Őőő... – és a humornyista (ahogy aposztrofálta önmagát) tovább ontja a poénokat, mi meg nem győzzük a fejünket kapkodni, és a hasunkat fogni a nevetéstől.

Ezért nézzék meg Dluhopolszky László tárlatát az Aba-Novák Agórában, még ezen a héten! Mert a humorra – higgyék el – szükségünk van, mint egy falat kenyérre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában