SZOLNOK

2018.12.15. 15:28

Ezúttal az evangélikus templom felújításához keresnek támogatókat

Az Új Néplap és a Szoljon.hu közvetítésével számos karitatív tevékenységet sikerült már megvalósítani önök, az olvasók segítségével.

Szoljon.hu

A város lakossága felé is kinyitja kapuit a templom - a látványtervek alapján igazán impozáns fejlesztés várható

A jótékonysági akciókból, adományokból szegény sorsú családok, anyagilag megroppant személyek, beteg emberek, rászoruló közösségek számára sikerült a gondokon enyhíteni, olykor „csodát is tenni”.

Sok hasonló eset mellett a közelmúltban arról számoltunk be, hogy a szintén jótékonysági kezdeményezést követően a református egyház külső tatarozásához összegyűlt annyi pénz, hogy a kivitelezési munkálatok hamarosan elkezdődhetnek. Ezúttal egy újabb egyházi közösség, az evangélikusok keresik a támogató szíveket.

A város evangélikus temploma a Kellner Gyula utcáról nyílik. Mint ismeretes, a híres wittenbergi vártemplom mintájára épült. Győri Péter Benjámin evangélikus esperes lelkész hírportálunknak beszámolt arról, nem csupán egy felújításban gondolkozik a szolnoki evangélikus egyházközség.

 

A gyülekezet minden erejével igyekszik a város legszélesebb nyilvánosságának szolgálatában állni. A templomot is szeretnék összekapcsolni a mindennapi élettel. A meglévő épület a bővítmény segítségével bekerülhet a (bel)város vérkeringésébe.

Az elképzelés megvalósításával a templom akadálymentesen megközelíthetővé válik – mind fizikai, mind átvitt értelemben. Nem kizárólag istentiszteleteknek, hanem a hétköznapi élet találkozásainak is teret tud majd adni. A templom a mindennapi életünk részévé válhat.

Az akadálymentesítésen túl mosdókkal és a közösségi életet szolgáló terekkel, teakonyhával is kiegészül. Ezek mind óriási hiányosságai az egyébként szép kis épületnek. A bővítmény a templomot közelebb hozza a város egész nyilvánosságához azzal, hogy

alkalmassá teszi előadások, koncertek, képzések, gyermekprogramok, családos találkozók és egyéb rendezvények befogadására, azokhoz kényelmes és bensőséges helyet biztosít.

A város lakossága felé is kinyitja kapuit a templom – a látványtervek alapján igazán impozáns fejlesztés várható

– Ez a ház segít átformálni a templomokról és a keresztény hitről alkotott szokásos, megrögzött fogalmakat. Nem csupán vasárnaponként, de a hét minden napján használhatóvá válik az épület, s a város lakossága felé is kinyitja kapuit. Templomunkat össze

kívánjuk kapcsolni a hétköznapi, modern élettel, hogy ne csupán ritka, ünnepi alkalmak színhelye legyen, hanem az élet természetes,

mindennapos része is – hangsúlyozta Győri Péter Benjámin.

Az esperes lelkész úgy fogalmazott:

„Szükség van egy adapterre, amely úgy alakítja át a csatlakozókat, hogy találkozni tudjanak egymással. A templom és a város

adapterét szeretnénk megépíteni Szolnokon. Fizikai és lelki értelemben akadálymentesíteni a hétköznapi élet és a hit találkozásait”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában