JÁSZBERÉNY

2018.12.08. 07:00

Felszámolnák az illegális hulladéklerakókat

Környezetvédelmi kérdésekről is tárgyaltak a városatyák a képviselő-testület novemberi ülésén, Jászberényben. Az egyik legsúlyosabb környezeti probléma az illegális hulladéklerakás. A grémium megalapította a Jászberény Város Környezetvédelméért díjat is.

Illés Anita

A kétpói lerakóba már csak a válogatott hulladék kerül

Fotó: Illusztráció/Mészáros Géza

A képviselő-testület legutóbbi tanácskozásán napirenden volt a környezetvédelmi programban foglaltak időarányos végrehajtásáról szóló tájékoztató is. A terjedelmes és tartalmas dokumentum rávilágít arra, hogy az illegális hulladéklerakás ma Magyarországon az egyik legsúlyosabb környezeti probléma.

Így van ez Jászberényben is. A képviselő-testületi üléseken rendszeresen felmerülő panasz az illegális szemételhelyezés. A tájékoztatóból kiderül, hogy az illegális lerakás helyszínei közé újabban a szelektív hulladékgyűjtő szigetek is felsorakoztak.

Háztartási hulladékok, göngyölegek, bútorok és más feleslegessé vált tárgyak, olykor veszélyes hulladékok árasztják el városszerte ezeket a szigeteket. Sőt, többször előfordult, hogy a meggondolatlan lakosok a házukkal szomszédos közterületre, közútra helyezték ki a hulladékot.

Minden intézkedés ellenére a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető NZrt. a városüzemeltetési irodával és a közterület-felügyelettel együttműködve továbbra is harcol az illegális szemetelők ellen.

A tájékoztató tárgyalásakor dr. Szabó Tamás polgármester tudatta, hogy a városüzemeltetési bizottság az anyagot egyhangúlag elfogadásra javasolta. Dr. Gedei József képviselő hozzászólásában többek között a légszennyezésre, mint környezet-egészségügyi problémára tért ki.

Vitatta a levegő központban történő mérése szerinti jó, másodosztályú minőségét. Felvetette: van-e mód másik mérőeszköz beszerzésére, hogy ne csak a város közepén, hanem a peremterületen is mérjék a légszennyezettséget.

Úgy véli „levegőügyben” többet kellene tenni, mert emelkedik a rákbetegséggel, tüdőbetegséggel küzdők száma. Lányi László, a városüzemeltetési iroda vezetője a mérőeszközzel kapcsolatos felvetésre reagálva elmondta: annak beszerzése költségvetési kérdés, ha van rá fedezet, nem látja akadályát a kihelyezésének.

A képviselők a beszámolót végül egyhangúlag elfogadták.

Új díjat alapítottak

Új elismeréssel bővült a városi kitüntetések száma. Megalapították ugyanis a Jászberény Város Környezetvédelméért díjat, amellyel a környezetvédelem, a környezeti kultúra fejlesztése területén végzett kiemelkedő, példaértékű és értékteremtő munkát ismerik el.

A rendelet előírja, hogy egyénnek és közösségnek is adható a kitüntetés, amit a környezetvédelmi világnapon (június 5.) kap meg a díjazott. Személyére minden év március elsejéig lehet javaslatot tenni.

Borítókép: Illusztráció – A kétpói lerakóba már csak a válogatott hulladék kerül

Fotó: Mészáros Géza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában