VÉLEMÉNY

2018.12.05. 12:41

Íme egy megyei község, ahol januártól nem lesz bankautomata

Útba esik jövet-menet a takarékszövetkezet – bizonyára sokan emlékeznek még erre a jól ismert reklámszlogenre.

Illés Anita

Jánoshidán 1961 májusa óta folyamatosan működik a helyi takarékszövetkezet, amelyet egykor a lakosok alapítottak. Csakhogy most, egy évek óta tartó hitelintézeti integráció részeként a takarékszövetkezetek újabb fiókjait vonhatják össze.

A hálózat racionalizálása következtében január elsejétől bezár a jánoshidai kirendeltség. Ha ez a döntés végleges, akkor a településen élőknek már nem esik útjába a takarékszövetkezet.

Minderről a lakosok a falugyűlésen értesültek. Úgy érzik, hogy a fejük felett döntöttek, oly módon, hogy nem kérdezték meg a véleményüket. A helyiek számára nehéz tárgyilagosan feldolgozni azt, hogy megszűnik a pénzintézeti szolgáltatás a faluban.

Az intézkedés sokakban felháborodást és heves indulatot váltott ki.

A kirendeltség bezárásával ugyanis nem tudják használni az egyedüli huszonnégy órás készpénzfelvételi automatát, amire kortól függetlenül mindenkinek szüksége lenne a kistelepülésen.

Nem beszélve az idősekről, akik azért aggódnak, hogyan veszik majd fel a nyugdíjat. Ők koruknál fogva nem valószínű, hogy pénzügyeiket internetbankon keresztül el tudják intézni. Sokuknál a közlekedés is problémát jelent, ezért nem lenne egyszerű másik településre eljutni „bankolni”.

De nem csak ezek miatt erős a ragaszkodás a fiókhoz, hanem azért is, mert a takarékszövetkezetet egykor a helyiek alapították. Sőt, az önkormányzat jelentős anyagi hozzájárulást biztosított a kirendeltség épületének felépítésére. Nem csoda, hogy úgy érzik, a döntés csak a nagyobb haszonszerzést szolgálja, de nem a jánoshidai lakosok javára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában