kenderes-bánhalma

2019.01.26. 09:30

Fesztiválnyertes filmet is forgattak az otthon lakói

A Fenyves Otthonban négy éve azzal a céllal alakult meg a Filmes csoport, hogy a lakók kisfilmeket készítsenek magukról, életükről. Mára fesztiválnyertes filmjük is van. A csoport segítője Tóthné Nagy Ágnes foglalkoztató, vele beszélgettünk.

Daróczi Erzsébet

A Filmes csoport: Ivánfi Tibor, Tóthné Nagy Ágnes, Rácz János, Nyíri László és Tóth Mária

Forrás: Beküldött fotó

– Több mint húsz éve dolgozom az otthonban foglalkoztatóként a mentálhigiénés csoportban – mondja Tóthné Nagy Ágnes, aki már a 2000-es évek elején is szívesen rögzítette a lakók tevékenységét videóra.

– Nagy öröm volt számomra, amikor láttam a boldog arcukat, ha viszontlátták magukat a filmeken. 2015-ben adódott rá lehetőségem, hogy a filmezést is megtanuljam. A továbbképzésen Fábián Gábor az Álmodtam egyet című könyvéről beszélt, mely a speciális filmezésről szól. Ennek hatására mi is megalakítottuk az értelmi akadályozottakkal a filmes csoportunkat 2015 áprilisában. A kezdetek óta csoporttag Nyíri László, Ivánfi Tibor, Tóth Mária, Rácz János, Rácz József, Bényei Kálmán.

– A foglalkozásainkon a speciális film készítését lépésről lépésre átbeszéljük, a témát is közösen választjuk, kidolgozzuk, mit veszünk fel, milyen vágásokkal. A forgatókönyvíró a sérült alkotó, aki felvillanó képeit, érzéseit mondja el nekem, a segítőnek. Főszereplőnek általában magát teszi, a szereplőket ő válogatja ki és a rendező is ő. Operatőrködésben Nyíri László a legügyesebb, de már Ivánfi Tibor és Tóth Mária is próbálkozik a felvételekkel. Az utómunkában Ivánfi Tibor a legaktívabb, ő rendelkezik a legtöbb számítógépes ismerettel, de a vágásban én is segítek – sorolja a feladatokat Ágnes, akitől megtudtuk, legutóbb a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület fogyatékossággal élő emberek számára kiírt filmes pályázatára is neveztek.

A Filmes csoport: Ivánfi Tibor, Tóthné Nagy Ágnes, Rácz János, Nyíri László és Tóth Mária
Fotó: Beküldött fotó

Három filmjükből a Gondoskodom, tehát vagyok maradt bent, amely elnyerte a IV. Magyar Speciális Független Filmszemle Arcaink nagydíját és közönségdíját is. Az alkotó, Nyíri László, a tiszaföldvár-homoki speciális iskolában kertészeti képzésben részesült, s az otthonban is ezen a területen dolgozik. Azt találta ki, hogy virágot ültet, így a filmben a magvetéstől a virágzásig követtük végig a folyamatot – árulja el a nyertes filmről Ágnes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában