történelem

2019.02.10. 17:30

Világháborús emléket rejt egy abonyi családi fotó hátulja

Abony múzeumában őrzi elődjének emlékét Györe Tibor. Az intézmény tárlatvezetője mint mondja, a régi fotográfián nagyapja testvérének alakja látható, aki az első világháborúban esett el.

Hartai Gergely

Fotó: Mészáros János

– Dr. Györe Pálról tudjuk, hogy ügyvéd volt, és hogy a 29. honvéd gyalogezredben szolgált – mesél őséről a férfi. Hozzátéve, hogy a hadviselt családtag emlékét könnyű felidéznie, hiszen a fotográfia hátoldalán ma is jól olvasható egy emlékirat a katonáról.

A rövid ismertető szöveg ugyanis kifogástalan állapotban maradt az utókorra. A leírás szerint 1915. május 21-én orosz gránát okozta dr. Györe Pál halálát. Közel egy hónappal később pedig az abonyi református temetőben helyezték örök nyugalomra. Az is kiválóan kivehető, hogy a hadnagy mindössze harminchárom évet élt.

Az ősről készült fotó.
Fotós: Mészáros János

– A család még akkor hazahozatta a holttestet Drohobicsból, végül pedig egy márvány síremléket emeltek neki – folytatja Györe Tibor. Majd megtudjuk, a ma Ukrajnához tartozó város környéke a galíciai hadszíntér fontos ütközőpontjának számított.

Az alkotás hátuljára kisebb történelem van írva
Fotó: Mészáros János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában