JÁSZBERÉNY

2019.02.05. 13:42

A fogyatékkal élők önálló életvitelét segítik Berényben

A megyében elsőként indíthat fogyatékkal élőknek támogatott lakhatásszolgáltatást a „Helyet!” Alapítvány. A Támogat-Lak célja olyan életteret biztosítani a fogyatékkal élőknek, amellyel segítik önálló életvitelüket.

Illés Anita

Gáspár-Szanyi Krisztina, a Helyet Alapítvány kuratóriumának elnöke a Támogat-Lak látványtervét mutatja

Fotó: Gémesi Balázs

Egy fogyatékkal élő gyermek felnevelésében a család támogatásának nagyon fontos szerepe van. A szülők a sérült gyerek megszületésétől kezdve, a felnőtté válásig az évek során lelki megpróbáltatások, krízisek egész sorát élik meg.

Megtapasztalják a környezet felől érkező negatív megbélyegzést, majd az óvoda és az iskola kiválasztása szintén megpróbáltatást jelent egy fogyatékkal élő gyermek számára. Az iskola elvégzése után felmerül a kérdés: vajon mihez tud kezdeni magával a fogyatékkal élő fiatal? Milyen jövő vár rá?

Az idő előrehaladtával a szülőknek is gondolniuk kell arra, hogy ki fog majd gondoskodni a gyerekükről, ha ők már nem tudják őt ellátni.

Gáspár-Szanyi Krisztina, a „Helyet!” Alapítvány kuratóriumának elnöke tíz évet dolgozott nevelőként Olaszországban, egy pszichoszociális fogyatékkal élőket ellátó lakóotthonban, ahol megtapasztalta, hogy segítséggel a sérült emberek is képesek az önálló életre.

2013-ban lett a jászberényi Fogyatékkal Élők Nappali Ellátásának vezetője – akkor fogalmazódott meg benne az ötlet, hogy miért ne lehetne Jászberényben is hasonló lakóotthont létrehozni…

Gáspár-Szanyi Krisztina, a Helyet Alapítvány kuratóriumának elnöke a Támogat-Lak látványtervét mutatja
Fotó: Gémesi Balázs

– Ez hazánkban teljesen új lakhatási forma a fogyatékkal élők bentlakásos ellátásában – mondta Gáspár-Szanyi Krisztina.

– Egészen 2016 óta dolgozunk ennek megvalósításán, tervünk nemrég egy pályázat keretében pozitív elbírálást kapott. A fogyatékkal élők részére működik Jászberényben óvoda, iskola, nappali ellátás, de hiányzik még valami.

– Egy olyan közösségi tér, ahol a fiatalok minél kevesebb segítséggel a lehető legtöbb önálló tevékenységet el tudnak látni – tette hozzá.

A szülők részéről is megfogalmazódott az igény, hogy jó lenne ilyet létrehozni.

– Folyamatos a párbeszéd, egyeztetés az érintett családokkal. Látom, hogy a fogyatékos gyermeket nevelő szülők milyen szimbiózisban élnek gyermekeikkel, ezért nagyon nehezen engedik el a kezüket.

– Az ő esetükben talán még inkább jellemző, hogy a szülő a gondoskodásával, a gyermek kiszolgálásával elveszi tőlük az önállóságot. Szeretnénk bizalmat adni a fogyatékos fiataloknak, hogy ha minél több feladatot el tud látni önállóan, annál nagyobb esélye lesz arra, hogy a mindennapi életben helyt tudjon állni – mondta a szakember.

Eredményesebb lehet az ellátás

A nagy létszámú szociális intézményekkel szemben a támogatott lakhatás ellátás eredményesebben segíti a fogyatékkal élőket és társadalmi integrációjukat. A „Helyet!” Alapítvány a megyében elsőként valósíthatja meg ezt az ellátást.

A berényi lakóotthonba tizenkét enyhe, középsúlyos fokú értelmi fogyatékos fiatal költözhet be, a tervek szerint október elsejétől. Ez nem jelenti azt, hogy megszakad a külvilággal való kapcsolat, a fiatal bármikor hazamehet, sőt a szülő is látogathatja gyermekét, egy-két napot eltölthet vele az otthonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában