SZOLNOK

2019.02.25. 19:46

Az elítéltek reintegrációját segíti elő az új szolnoki iroda

Rövid időn belül az Észak-alföldi Régió három megyéjének székhelyén, Debrecenben, Nyíregyházán, hétfőn pedig Szolnokon nyílt „Közösségi Foglalkoztató” pont. E hivatali szervezetnek és Ostor úti központi épületének ünnepélyes avatását tartották hétfőn délelőtt.

Mészáros Géza

Fotó: Csabai István

A Közösségi Foglalkoztató, csakúgy, mint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság (BVOP) által harmadik éve hasznosan működtetett „Fogvatartottak reintegrációja” elnevezésű kiemelt projekt, a rácsok mögül szabadulásra váró személyek társadalomba való minél zökkenő mentesebb visszailleszkedését szolgálja.

Az Ostor úti székházban, bő évtizeddel ezelőtt hasonló tevékenységet végeztek. Az akkori megyei igazságügyi hivatalban három szolgálat működött: a Pártfogó Felügyelői Szolgálat, az Áldozatsegítő Szolgálat és a Jogi Segítségnyújtó Szolgálat. A hivatal egykori igazgatója az a kiváló szakértelemmel bíró Tüdős Marianna volt, aki ezúttal a most átadott Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közösségi Foglalkoztató vezetője lett – hazatért, úgymond.

Az ünnepélyes avatón Kovács Mihály, bv. ezredes, a BVOP Fogvatartási Ügyek Szolgálatának vezetője kifejtette: a Közösségi Foglalkoztató komplex intézményi keretet kínál arra, hogy a kriminológiai szempontból veszélyeztetett személyt látókörébe vonja, tartósan ott tartsa, és olyan lehetőségeket nyisson meg előtte, melyek a bűncselekmény elkövetésének, a bűnismétlés veszélyének kockázatát csökkentik.

Továbbá, a pártfogói felügyelet alatt állók, a reintegrációs őrizetbe helyezett, a szabadult elítéltek számára végrehajtható egyedi, külön magatartási szabályok teljesíthetőségének intézményi hátterét is biztosítja.

Dr. Berkó Attila megyei kormánymegbízott reményét fejezte ki, hogy a Közösségi Foglalkoztatóban a szabadulásra felkészített fogvatartottak nem lépnek a bűnismétlés útjára. Horváth Ákos, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei BVI parancsnoka pedig a fo projekt, a

„Fogvatartottak reintegrációja” című programról szólt, mely a fogvatartottak munkaerőpiaci és társadalmi visszailleszkedését támogatja.

Fotó: Csabai István

A projektben elsősorban azon fogvatartottak vehetnek részt, akik 5 éven belül szabadulnak, tehát a közeljövőben szembesülnek a visszailleszkedés nehézségeivel. A program teljes ideje alatt ez a fogvatartottak több mint egynegyedének, 4600 főnek a bevonását jelenti, illetve, a családba való visszailleszkedést elősegítendő, ezer hozzátartozó számára is biztosít humánszolgáltatásokat.

Tüdős Marianna hangsúlyozta a megyei Közösségi Foglalkoztató munkatársai valamennyien képzett szakemberek, közalkalmazotti jogviszonyban látják el munkaköri feladataikat: három főmunkatárs, egy-egy ügyintéző és pszichológus nyújtja a szolgáltatásokat. A projekt megvalósítása során bevonnak önkénteseket és sorstárs-segítőket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában