piros pöttyök

2019.02.15. 13:50

Bárányhimlő: ártalmatlannak tűnik, de súlyos szövődményei lehetnek

„Ugyan már, csak bárányhimlő” – legyintenek sokan, amikor felfedezik a sűrűn sorakozó piros pöttyöket gyermekük testén. Pedig ez a betegség bizony súlyos szövődményekhez is vezethet.

Új Néplap-összeállítás

Forrás: Shutterstock

Ezért örvendetes, hogy még idén a bárányhimlő elleni oltással bővül az életkorhoz kötött védőoltások köre. A bevezetés pontos ideje és a részletek ugyan még nem ismertek, de a gyártók számára már kiírták a tendert. Mivel a szakmai ajánlások alapján egyéves kor után, de mindenképpen a közösségbe kerülés előtt ajánlott beoltatni a gyermekeket, az optimális időzítés az lenne, ha a tizenöt hónapos kori kötelező oltás idején kapnák meg az élő, legyengített vírust tartalmazó kétadagos vakcinát a kicsik. Jelenleg még csak úgy lehetséges a beadása, ha a szülők megvásárolják a darabonként mintegy tizenkétezer forintba kerülő vakcinát.

Közismert tény, hogy a lázzal, hólyagos kiütéssekkel és viszketéssel járó, akár két-három hétig elhúzódó bárányhimlőn a gyermekek kilencven százaléka többnyire még óvodáskorában átesik. Ennek oka, hogy a bárányhimlőt okozó varicella vírus rendkívül könnyen, gyorsan fertőz, cseppfertőzéssel terjed, és a vírus átviteléhez nem is szükséges testi kontaktus.

Aki viszont már egy oltáson túlesett, többnyire megússza a betegséget néhány kiütéssel. Persze felnőttek is elkaphatják, utóbbiakat ráadásul jobban megviseli a betegség, mint a kicsiket. Súlyos esetben idegrendszeri problémákat is okozhat. Emellett azt is érdemes észben tartani, hogy a bárányhimlő magzatkárosító kockázata a terhesség első felében igen magas. A szövődményeket komolyan kell venni a felnőttek esetében is: akár életveszélyes agyvelőgyulladás, hepatitisz, bénulás és maradandó tüdőbetegség is kialakulhat.

A gyermekorvosok eddig is ajánlották az oltást, így örömmel üdvözlik, hogy hamarosan bekerül az oltási programba.

– Mindenképpen örülünk ennek a döntésnek, hiszen tovább szélesíti a kisgyermekek fertőző betegségekkel szembeni védettségét – mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Tancsik Andrea szolnoki gyermekorvos.

– Ezért aztán reméljük, hogy mielőbb sor kerül a bevezetésére. Hiába tűnik egyszerű gyermekbetegségnek a bárányhimlő, gyakoriak a szövődmények. Gyakori, hogy az influenza miatt már legyengült immunrendszert támadja meg, így még súlyosabb lehet a lefolyása. Szerencsére az én körzetemben nagyon sok kisgyermek megkapta már az oltást, így ritkábban fordul elő, mégis minden szezonban van néhány súlyosabb eset. Remélhetőleg ez a szám még tovább csökken a mostani változásnak köszönhetően.

Könnyen fertőz

A bárányhimlőből könnyen lehet járvány, hiszen már a kiütések megjelenése előtti egy-két napban fertőz. Átlagos lappangási ideje tíz-huszonegy nap, a fertőzést követő két-három héten belül a tünetek már láthatóak. A megbetegedések jórészt az óvodás korosztályt érinti, s olykor különböző szövődményeket okozhat, sőt ritkán halálos kimenetelű is lehet. A betegség legismertebb szövődménye a hólyagos bőr felülfertőződése a test különböző részein, mely gyakran életre szóló hegeket hagyhat.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában