szolnok/ galériával

2019.02.12. 17:09

Döbbenetes állapot uralkodik a Mester úti szelektív kukáknál

Döbbenetes látvány fogadja a megyeszékhely keleti „kapuján” érkezőket vagy az ott távozókat. A Mester úti szelektívhulladék-gyűjtő sziget és környéke hemzseg a szeméttől. A közeli buszvárót és játszóteret is ellepi…

Mészáros Géza

Hétfőn délelőtt ilyen volt a helyzet a Mester úton

Fotó: Csabai István

Olvasóink jelzése után hétfőn délelőtt munkatársaink is meggyőződhettek a helyszínen tapasztalható állapotokról. A hulladékgyűjtő konténerek mindegyike és a gyűjtőharangok egy része is dugig volt szeméttel, de amerre a szem ellátott, szemét tarkította a hulladékgyűjtő szigetet és környékét. Vajon miért alakult ki ez az állapot, és hogyan lehet megszüntetni?

Hétfőn délelőtt ilyen volt a helyzet a Mester úton
Fotó: Csabai István

– Ha a megrendelt szolgáltatásokat nem magas színvonalon, csupán elvárt minőségben végeznénk Szolnokon és más településen is, úgy magam lennék azokkal elégedetlen – válaszolt megkeresésünkre Lits László, az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Mint elmondta, nem a Mester úti szelektívhulladék-gyűjtő sziget az egyetlen a megyeszékhelyen, melynek környezetében a látottakhoz hasonló keserves állapotok uralkodnak. Úgy véli, hogy a megyei jogú város szinte összes szemétgyűjtő szigete mára egyfajta illegális hulladéklerakóvá lett.

– Szolnokon és a többi, velünk szerződésben álló településen is egyaránt minden feltétel adott ahhoz, hogy a szolgáltatásokat megfelelően teljesítsük. Társaságunknál a jármű- és a személyi állomány kiválóan látja el a munkáját, tűpontosan dolgozik a rendszer. A hulladékszolgáltatási áraink mélyen az európai átlag alatt vannak, hazai viszonylatban pedig elmondható, hogy hét éve változatlanul a 2012-es tarifával dolgozunk.

– Mégis, a lakosság egy része, illetve egyes cégek más módot választanak a szemét elhelyezésére a helyes és az engedélyezett opció helyett, mint a kézenfekvőt és az olcsót. Közülük is, akik nem csupán az út mentén, kicsiny részletekben szabadulnak meg jogtalanul a hulladékuktól, azok egy ideig valahol gyűjtik, s majd nagyobb pakkokban szabadulnak meg a felesleges szemetüktől egy társasház kukájába, vagy esetünkben egy-egy gyűjtőszigeten elhelyezve azokat. Ezáltal azok nagyon gyorsan megtelnek.

– A tapasztalatom az, hogy a környezettudatosság már valamelyest adott, hiszen arra már mindenki jól válaszol, hogy mi a jó és a rossz közötti különbség. A szociális háttér is javarészt elégséges mindenkinek ahhoz, hogy az erre vonatkozó szolgáltatásokat igénybe vegye. Úgy vélem, hogy a hatósági intézkedések visszatartó ereje gyengélkedik – tette hozzá.

Szolnokon az önkormányzat évi tizenötmillió forintot áldoz az illegális lerakók felszámolására, térfigyelő kamerákat állít fel különböző pontokra.

– Ahol még nincs ilyen rendszer, ott, némely városrészben, egy-egy lakóközösség már maga helyeztet ki kamerákat a társasházuk hulladékgyűjtő helye környezetében, és a leleplező felvételeket elküldik hozzánk, valamint a felelősségre vonási eljárás jogosítványával rendelkező rendőrségre és közterület-felügyeletre – magyarázta a probléma hátterét is az ügyvezető igazgató.

Lits László azt is elmondta, hogy a hulladékgyűjtő szigeteken kézi munkával és lapáttal is felszedik a társaság „kukásautóin” dolgozók a szétdobált vagy a szél által szétfújt hulladékokat. Sok esetben azonban a szemétben turkálók, guberálók, kukázók szórják szét nap mint nap a hulladékokat, így azok mindennap újra termelődnek a sziget körül. Arra is reagált, hogy amennyiben a Mester úton a gyűjtősziget közel helyezkedik el a játszótérhez, akkor a lakóközösségnek az önkormányzat felé kell ezt jelezni.

Kommunális hulladékok a buszvárók csikktartóiban

A város autóbusz-váróinak tisztán tartását ugyancsak az NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. végzi. Lits László ügyvezető igazgató lapunknak elmondta, ezt a feladatot is tervszerűen, heti rendszerességgel látja el a társaság. Azonban sokan, a „figyelmesebbek” bezacskózva, a buszvárók csikktartó szemetesedényeibe helyezik el törvénysértő módon a kommunális hulladékaikat is, amely által azok is hamarjában megtelnek és felpúpozva kihullanak onnan. Vagy pedig a guberálók tevékenysége folytán szóródnak szét, a környéket csúfítva. Noha ezen helyeket is folyamatosan takarítja az NHSZ Szolnok KN. Kft., ám az illegális lerakás addig fog itt is folytatódni, míg az illetékes hatóságok a „zéró” tolerancia elvét nem fogják alkalmazni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában