jászkunság

2019.02.23. 11:23

Egyre nagyobb a kereslet a használt ingatlanokra

Persze korántsem mindegy, milyen állapotban és mennyiért juthatunk hozzá a kinézett otthonhoz. Vajon a leendő tulajdonosok milyen szempontokat vesznek figyelembe a választáskor?

Munkatársainktól

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztrációfotó.

– Alapvetően kétféle vásárlói kategória van – mutatott rá Gávris Szabolcs, a CasaNetwork Ingatlanszövetség egyik tulajdonosa.

– Az egyik egyáltalán nem akar felújítással foglalkozni, maximum tisztasági festéssel, például az egyedülálló nők, illetve az idősebbek.

– De van, aki kimondottan olyan lakást keres, amit saját szája íze szerint tud alakítani, akár lakberendezőt is igénybe véve. Mindkét vásárlói kategória ódzkodik azonban attól, ha épületgépészeti felújításokat kell végezni. Hiszen az olyan kisebb beavatkozások, mint csempézés, festés, nem nagy összeg egy lakás árához képest.

Ám ha az elektromos hálózatot vagy fűtési rendszert kell felújítani, kicserélni, az már milliós tétel.

A szakember kiemelte, azzal is számolnak, hogy egy társasházi lakás felújítása sokkal kisebb költséggel jár, mint egy családi házé, mivel itt a felújítást maga a társasház végzi, a lakóközösség együtt állja a terheket, melyek általában a közös költségbe épülnek be.

Családi háznál lényegesen nagyobb beruházást jelent minden javítás, amiket az is drágít, hogy mostanság a szakemberhiány miatt nehéz kivitelezőt találni, így többet is tudnak kérni a munkáért.

Keresettek a még csak tervrajzon létező lakások is, a vásárlók itt előszeretettel élnek azzal a lehetőséggel, hogy bizonyos keretek között az elrendezésbe is beleszólhatnak.

Nyilván, az például nem megoldható, ha egy társasházban egy adott oldalra, egymás alá tervezik a fürdőszobát, a vevők kívánságára nála más oldalon alakítsák ki, de azt kérhetik, hogy mondjuk a kád helyett zuhanyzó legyen, vagy azt is, milyen legyen a szoba burkolata.

Erre a kivitelező is nyitott. Ha a vevő a beárazott tételből drágább fajtát szeretne, a különbözettel majd megterhelik a lakás értékét.

– Örök dilemma, hogy értékesítés előtt mi az, amit ne csináljunk – emelte ki Szabolcs.

– Nem jó ötlet például, ha eladás előtt fogjuk magunkat, és kifestünk egyetlen szobát, mert akkor a vevőben felmerülhet, hogy valami hibát – beázást, süllyedést, penészedést, kiglettelt repedést – el akarunk takarni, titkolni. Akkor is, ha erről szó sincs.

– Ha viszont tényleg van javítani való, egy kis vakolathiány, süllyedés, érdemesebb inkább szakemberrel felméretni az állapotokat, és az érdeklődőnek odaadni az árajánlatot.

– Ezzel sokkal inkább jó benyomást keltünk, így látja, hogy igen, tényleg van egy kis hiba, de azt is, mennyi pénzből lehet helyrehozni. Ha egy elrejtett probléma utólag kiderül, a vásárló emiatt perelheti is az eladót.

Az épület mérete is számított

Használt ingatlanba költözött nemrégiben egy szolnoki házaspár is. Ők három éve Szandaszőlősön találtak maguknak régi-új otthont, mely még a nyolcvanas évek elején épült. Családi fészkük kiválasztásánál az épület mérete, szigetelése, valamint az elektromos hálózat állapota volt a fő szempont.

– A villanyhálózaton van mit javítani! A tönkrement cserepezést viszont már eltávolítottuk. A helyére zsindely került. De a felújítások árát általában minden vevő hozzákalkulálja az árhoz – magyarázta a családfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában