Karcag

2019.02.26. 20:28

Karcagon vendégeskedett dr. Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő

A biztonságpolitikai esték vendége volt dr. Demkó Attila védelem- és biztonságpolitikai szakértő, a karcagi Déryné Kulturális Központban.

Daróczi Erzsébet

Fontos, hogy az emberek megértsék, miért kell a tárcának több százmilliót költenie a védelemre – véli dr. Demkó Attila

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Magyarország, mint a NATO tagja, a világ legerősebb katonai szervezetének a támogatását is élvezheti immár húsz éve – mondta el köszöntőjében az est házigazdája, dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, aki hangsúlyozta, ez azért jelentős, mert a magyar történelemben voltak olyan korszakok, amikor második, harmadik sorban lévő katonai szervezetnek voltunk tagja.

– Fontos, hogy egy olyan biztonsági ernyő legyen az ország felett, ami a békés termelést, a békét garantálja. Magyarország jövőbeni helyét is befolyásolja, hogy mi fog történni ezen a téren.

– A másik fontos kérdés, hogy az EU, melynek szintén tagjai vagyunk, milyen irányt vesz. Védi-e a határait, vagy kényszerbetelepít egyes államokba, ezért elemi érdekünk, hogy az EP-választásokon a bevándorlással szemben állást foglaló erők jussanak kormányra.

– Illetve tudjanak olyan többséget kialakítani az Európai Parlamentben, vagy tudják megerősíteni pozícióikat az EU bizottságaiban, hiszen akkor lehet megakadályozni, távol tartani Európát a háborús gócoktól – hangsúlyozta a képviselő.

– Hazánk egy olyan időben lépett be a NATO-ba, amikor közvetlen környezetünkben háború dúlt. Most, húsz évvel később is egy olyan időszakban vagyunk, hogy a másik szomszédunkban, Ukrajnában van háború.

Fontos, hogy az emberek megértsék, miért kell a tárcának több százmilliót költenie a védelemre – véli dr. Demkó Attila
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Mindkét eset azt bizonyítja, hogy ez a katonai szervezet is segít hazánk biztonságának megőrzésében. Emellett az önerőnkre is szükség van – emelte ki előadásában dr. Demkó Attila.

– Egyfajta létkérdés, hogy meglegyen az a magyar haderő, ami az ország biztonságát biztosítja, és ez most megvan – jelentette ki.

– A 2016-ban elindult program végére a térség egyik legerősebb védelmi szervezete lesz a magyar. A NATO-szövetség egyéb műveleteiből is ki kell vennünk azonban a részünket, így a határon túli védelem tekintetében most is jelen vagyunk Koszovóban – folytatta a szakember, aki szerint erős hadsereg garantálja a biztonságunkat, mert vannak olyan reagáló erők, amelyek gyorsan, akár azonnal be tudnak avatkozni, ha kell. De a legerősebb egységünk, a dandár is bármikor bevethető egy nagyobb támadás esetén.

– A határvédelemre megvannak az eszközeink, a honvédség, rendőrség most is a megfelelő erőkkel van jelen, valamint a szükséges eszközökben és a szellemi hozzáállásban is minden adott ahhoz, hogy biztonsággal megvédjük a magyar határt.

– Láttuk, hogy a 2015-ös bevándorlási hullámban mi történhet, ha nincs határzár. Most felkészültek vagyunk egy hasonló hullámra, így hazánkat meg tudjuk védeni – hangsúlyozta az előadó.

A történelmi problémákat hozza közel

Tavaly márciusban jelent meg Máglyatűz – a háború peremén címmel könyve dr. Demkó Attilának, aki húsz évet töltött a biztonságpolitikai oldalon különböző beosztásokban, Ukrajnától kezdve a Balkánon át. A látottak adják regénye alapját, de a történet kitalált.

– A történelmi problémákat akartam közel hozni az olvasóhoz, hiszen a béke törékeny, és vannak olyan dolgok, amire fel kell készülni. Erre a mögöttes tartalomra akartam felhívni az olvasók figyelmét a könyvemben – árulta el dr. Demkó Attila, majd hozzátette, a haza védelme rajtunk múlik, ezért is fontos, hogy megértsük, miért kell több százmilliót költeni a tárcának a védelemre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában