hasznos infók az adóbevalláshoz

2019.02.22. 17:30

Mindenkinek készít szja-bevallási tervezetet a NAV

Közel kétszázezer tervezet készült el tavaly megyénkben. Idén már mindenkinek elkészíti személyijövedelemadó-bevallási tervezetét a NAV, akiről kifizetői, munkáltatói adattal rendelkezik: legyen az munkavállaló, őstermelő, áfa fizetésére kötelezett magánszemély vagy akár egyéni vállalkozó. A tervezetek március 15-től érhetők el.

Czakó Nóra

Az adóhivatal által összeállított tervezetek március 15-től tekinthetők meg

Fotó: Löffler Péter/ bama.hu

Az egyéni vállalkozóknak, őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek továbbra is önállóan kell benyújtaniuk az szja-bevallást, aminek elkészítését nagyban megkönnyíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által összeállított adóbevallási tervezet, amely a munkáltatóktól, kifizetőktől származó adatokat tartalmazza.

– Fontos, hogy az egyéni vállalkozók szja-bevallásának benyújtási határideje megváltozott, idéntől mindenkinek egységesen május 20-a az irányadó. Ez a határidő-változás azonban nem érinti a kata vagy eva törvény szerint adózó vállalkozókat, számukra továbbra is február 25-e a kata-nyilatkozat, illetve az eva-bevallás határideje – tájékoz­tatta hírportálunkat a változásokról Csányi Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal megyei igazgatóságának sajtóreferense.

Akinek van ügyfélkapuja, az az automatikusan elkészített adóbevallási tervezetet március 15-től elérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján (www. nav.gov.hu/szja/szja) vagy a kormányzati portálon (www.magyarorszag.hu). Akiknek még nincs ügyfélkapu-hozzáférése, azok a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányhivatalokban pár perc alatt regisztrálhatnak.

Aki mégsem szeretne ügyfélkaput nyitni, az március 18-áig idén is kérheti az adóhivataltól a tervezet postázását SMS-ben, levélben, a NAV honlapján elérhető űrlapon vagy formanyomtatványon, valamint személyesen a NAV ügyfélszolgálatain. Azoknak az igénylőknek, akik a postázását kérték, az adóhivatal tértivevényesen küldi el a tervezetet április 30-ig. Fontos tudni, hogy aki elmulasztja a március 18-ai határidőt, a papíralapú tervezetet már csak személyesen, az ügyfélszolgálatokon kérheti.

Ha a tervezetben található adatok helyesek, akkor az adózónak – kivéve az egyéni vállalkozókat, őstermelőket és áfás magánszemélyeket – nincs teendője, a tervezete május 20-án érvényes bevallássá válik. Ha viszont az adatok módosításra vagy kiegészítésre szorulnak, akkor ezt elektronikusan a tervezet adatait felhasználva a NAV oldalán közzétett webes kitöltő programmal, vagy a postán elküldött tervezet adatainak felhasználásával a 18SZJA bevallás papíralapú bevallás kitöltésével tehető meg.

Csányi Pétertől megtudtuk, hogy tavaly országosan több mint ötmillió ügyfélnek készült el az szja-bevallási tervezete. Jász-Nagykun-Szolnok megyében csak­nem kétszázezer terveze­tet készített a NAV, közülük több mint 76 ezren tekintették azt meg ügyfélkapun keresztül. A bevallástervezet papíralapú kiküldését pedig 33 ezer – ügyfélkapuval nem rendelkező – magánszemély kérte szűkebb hazánkban.

A felajánlott adóforintok segítenek

Csányi Péter hangsúlyozta, függetlenül attól, hogy az adóhivatal készíti el a bevallások tervezetét, a magánszemélyek jogosultak arra, hogy rendelkezzenek adójuk egy százalékáról. Erről az eddig megszokott módon lehet nyilatkozni, és a határidő szintén május 20. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a legtöbben gyermekek fejlődésére és gyógyítására vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egy százalékát.

Tavaly több mint 161 millió forintot kaptak meg a megyei civilek. A legtöbb felajánlás a jászberényi Kutyákkal az Életért Alapítványhoz, a szolnoki Kéz a Mancsért Civil Állatvédő Egyesülethez és a Szolnok Városi Állatotthon Alapítvány Közhasznú Szervezethez érkezett. A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól.

A legegyszerűbb mód az ügyfélkapun keresztül tett nyilatkozat, de rendelkezésre áll az EGYSZA-nyomtatvány is, amelyen a nyilatkozat megtehető. Változás idén az egyházi egy százalék tekintetében történt, hiszen a korábban tett egyszázalékos nyilatkozat mindaddig hatályban marad, amíg a magánszemély azt meg nem változtatja, illetve nem vonja vissza.

Borítófotó: Löffler Péter/ bama.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában