jászberény

2019.02.25. 17:14

Relaxációval fejlesztenék a diákok ellenálló képességét

Szellemi táplálékkal gazdagodtak azok, akik a minap részt vettek prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus berényi előadásán. A szakember felfigyelt arra, hogyan sikerült egy katolikus általános iskolában elfogadtatni a diákrelaxációt, ami segít a diákok mentális egészségének megőrzésében. Ez a módszer nem ütközik a keresztény tanításokkal, hátterében tudományos tények állnak.

Illés Anita

Bagdy Emőke (balra) a relaxációs munka lelki útjairól tartott előadást. A diákrelaxációt Tóth Lászlóné Terike (jobbra) alkalmazza a katolikus általános iskolában

Fotó: Illés Anita

Zsúfolásig megtelt nemrég a Nagyboldogasszony Katolikus Általános Iskola sportcsarnoka, ahol több százan voltak kíváncsiak prof. dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus előadására, ami a relaxációs munka lelki útjairól szólt. Az iskolai túlterheltség és szorongás csökkentésére egyre többen sürgetnek olyan módszereket, melyek segítenek a gyerekek mentális egészségének megőrzésében. Ezek egyike a diákrelaxáció, ami fejleszti a tanulók stresszel szembeni ellenálló képességét, különböző megküzdési stratégiákat kínál számukra.

A jászberényi katolikus általános iskolában Tóth Lászlóné Terike mutatta be és fogadtatta el ezt. Dr. Novák István atya, az intézmény főigazgatója az előadás után elmondta: Tóth Lászlóné azzal kereste meg, hogy az egyik osztályban a felmerülő problémák megoldására az osztályfőnökkel együttműködve és a szülők engedélyével megkísérelné a módszert.

– Saját magam is láttam, és az ottani gyakorlatok pozitív hatása meggyőzött annak sikeréről. Dr. Bagdy Emőke előadása pedig arról győzött meg, hogy a relaxáció egy olyan stresszkezelési módszer, mely nem ütközik semmilyen keresztény tanítással – tette hozzá dr. Novák István.

A relaxációról dr. Bagdy Emőke tudományos kutatásokkal és tényekkel alátámasztott előadásában informálta a pedagógusokat, szülőket és fiatalokat. Kiemelte: kultúránk pedagógiája a bal agyféltekére épít. Ennek lényege, hogy mindent ragyogóan tudjon a gyerek, ez az értelmi intelligencia rész. A bal agyfélteke diadalában szinte elfeledkeztünk a jobb agyféltekéről, ami többek között a fantázia, a kreativitás, az érzelmek fészke. A szakember szerint a bal agyféltekére hangsúlyt helyező nevelés azt az érzelmi és személyiségformáló oldalt hanyagolja el, amitől az ember a társaira figyelő, jól kommunikáló, érző lélekké válik. Az előadáson szó volt még a stressz elméleti hátteréről, fiziológiai hatásairól és stresszkezelésről is.

Bagdy Emőke (balra) a relaxációs munka lelki útjairól tartott előadást. A diákrelaxációt Tóth Lászlóné Terike (jobbra) alkalmazza a katolikus általános iskolában
Fotó: Illés Anita

Segít kezelni a stresszt

Dr. Novák István az előadás összefoglalásaként elmondta, hogy az imádság, a protestánsoknál a bűnbánati hét, a katolikusoknál a szentgyónás segít kezelni a stresszt, megszabadít a káros lelki méregtől.

– De ha valaki nem vallásos, annak a relaxációs módszer segít a lelkének terhét letenni. A vallásos felnőttnek és a diákoknak pedig egy olyan módszer lehet, ami kiegészíti a hit megélése során az egészséges lélek és test megőrzését. Természetesen ez arról a relaxációról és meditációról szól, amit én láttam – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában