JÁSZKUNSÁG

2019.02.26. 11:17

Segít a gyermek gyógyulásában, ha édesanyja mellette lehet a kórházban

A beteg gyermeke mellett kórházban tartózkodó szülők elhelyezésének körülményeit, komfortfokozatát rögzítő általános szabályozás kidolgozását kezdte meg a napokban az Emberi Erőforrások Minisztériuma, miután egyetértett az ombudsman erre tett ajánlásával. De vajon jelenleg mi a helyzet ez ügyben? Megyénkben annak néztünk utána, milyen lehetőségei vannak a szülőknek, ha gyermekük több napra kórházba kerül.

Munkatársainktól

Ágostonné Doma Magdolna osztályvezető ápoló (balra) a Karcagi Kátai Gábor kórház anyaszállóján Papp Ildikóval beszéli meg, milyen vizsgálatok várnak aznap Rékára.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Nagyon örültem, hogy bent maradhattam Rékával. Már két hete beteg, lázas, hiába voltunk orvosnál, nem hatott az antibiotikum, ezért befektettek bennünket. Mivel születése óta nem volt kórházban, lelkiekben sokat jelent neki, hogy itt vagyok vele – mondta a karcagi Kátai Gábor Kórház anyaszállóján Papp Ildikó, a kilencéves Rénes Réka anyukája.

A hétágyas kórteremben ottjártunkkor is öt édesanya volt bent.

Karcagon tavaly februárban adták át az országos Anyák háza program keretében a Kátai Gábor Kórházban az anyaszállást. Az osztályon éves szinten közel kétezer 0–18 év közötti gyermeket látnak el, a szülők többsége igényli, hogy bent lehessen gyermekével, de tavaly februárig nem volt külön ágy a gyermekosztályon a felnőttek részére.

– Az új, ingyenesen igénybe vehető anyaszállás már családbarát körülményeket biztosít a hozzátartozóknak. A pályázaton elnyert bruttó ötmillió forintból a csecsemő- és gyermekosztállyal egy szinten, a kilencedik emelet üresen álló kórtermeiben alakítottuk ki a 2–3 ágyas szobákat külön fürdőszobával, szekrénnyel, hűtővel, mikrohullámú sütővel, televízióval – mondta Nagyné László Erzsébet, a kórház megbízott főigazgatója.

Ágostonné Doma Magdolna osztályvezető ápoló (balra) a Karcagi Kátai Gábor kórház anyaszállóján Papp Ildikóval beszéli meg, milyen vizsgálatok várnak aznap Rékára.
Fotó: Daróczi Erzsébet

– Ha csak tehetjük, igyekszünk a szülőket is elhelyezni, van olyan, hogy az anyukát is felvesszük a kórházba, hogy a gyermek mellett tudjon lenni – mondja dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza Kórház és Rendelőintézet igazgatója.

Hozzátette, a koraszülöttekkel bent lévő kismamák számára rendelkezésre áll a tíz férőhelyes anyaszálló.

– Vannak sajnos annyira kicsi kórtermeink is, ahová fizikailag nem fér be a szülő számára fekvőhely, de lehetőségeinkhez mérten mindig törekszünk arra, hogy a gyermek mellett ott legyen az édesanya, hiszen ez nekünk is jó. A picit ez megnyugtatja, biztonságot ad neki, és ez hatással van a gyógyulására is – fejtette ki a kórházvezető.

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban ágyat biztosítanak azoknak a szülőknek, nagyszülőknek, akik beteg gyermekük, unokájuk mellett szeretnék tölteni az éjszakát. Sinkó-Káli Róbert, a kórház főigazgatója elmondta, hogy 2016 tavaszán a gyerekosztályon bővítették a kórtermek számát, hogy a szülőknek helyet tudjanak adni.

Az egészségügyi intézményben emellett minden akut osztályon plusz költség ellenében lehetőség van úgynevezett komfortszobát is igényelni, ahol akár a nap huszonnégy órájában bent lehet a beteggel a hozzátartozó, és különböző egyéb szolgáltatásokat, például wifit is használhat.

Negyvennégyezren vették igénybe

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett Székely László, az alapvető jogok biztosának nemrég tett kijelentésével, hogy a szülők gyermekük melletti tartózkodását a kórházakban nem lehet külön díjfizetéshez kötni, és azzal is, hogy szükség van az elhelyezés körülményeit, komfortfokozatát rögzítő általános szabályozás létrehozására.

Annak kidolgozását a minisztérium megkezdte. Hozzátették, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő biztosítja a 14 év alatti gyerekek hozzátartozói, a szoptatós anyák és a fogyatékkal élők kísérői számára a kórházban tartózkodás feltételeit. Az ellátást tavaly több mint 44 000 hozzátartozó vette igénybe, erre az állam összesen 621 millió forintot költött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában