jászkunság

2019.02.28. 06:57

Sok kártevő áttelelt, de még nem tudni, melyektől kell tartanunk

Vidékünkön nem volt idén sem kemény tél, most is kimondottan tavaszias az idő. Ez kedvez a kártevők áttelelésének is. Vajon tudni lehet már, milyen kár- és kórokozók rohamára számíthatnak idén leginkább a gazdák?

Kovács Berta

Massay Gábor családi gazdálkodó mutatja a szárazság miatt kevéssé fejlett hajtásokat

Fotó: Mészáros János

– Fogalmunk sincs még, milyen kártevőktől kell tartanunk az idén, ezt még korai megmondani – fejtette ki Massay Gábor családi gazdálkodó, agrármérnök, növényvédő szakmérnök, aki Szolnok melletti földjein gazdálkodik.

– Hiába enyhe az idő, ha nincs csapadék, a kórokozók, gombák akkor fejlődnek, ha párás közegben vannak. A rágcsálóknak nagyon kedvez, hogy nincs eső. Az őszi vetésű növénykultúrák szempontjából viszont katasztrofális, hogy téli időszakhoz képest ilyen meleg van és nincs eső, hiszen így nem tudnak fejlődni.

– Csapadék nélkül a műtrágyák sem kerülnek az oldatba, nem mosódnak be a talajba. A tavaszi munkákhoz jó ez az időjárás, ki is kell használni, a talaj felső 10–12 centimétere elég száraz is hozzá. A héten mi is megkezdjük a szántás elmunkálását.

Az agrármérnök azt is kiemelte, amíg éjjelente fagy, addig nem ajánlott permetezni, gyomirtani. A kártevők elleni védekezést előjelzésre alapozva kell végezni. A területet be kell járni, és ha a gyomok elérik a 2–3 leveles állapotot, akkor a legérzékenyebbek, ilyenkor célszerű gyomirtást végezni.

Massay Gábor úgy tapasztalja, az őszi kalászosok negyven százaléka jó, a többi gyengén fejlett. Elkelne a csapadék, akár 25–30 milliméternyi is.

Rákóczifalva határában Marinka László már elvégezte a kalászosok és repcék fejtrágyázását, mint mondta, jött is rá a környéken egy kis csapadék. Ennek ellenére szárazság van, de majd a kapások elvetése után lesz szükség leginkább az esőre.

Az őszi búza és őszi árpa kicsit elmaradt a fejlődésben, míg a telet túlélő őszi káposztarepcék fejlődése beindult – habár országos viszonylatban sok kipusztult.

– Az őszi káposztarepcében megjelent a pocok – hívta fel rá a figyelmet. – Arról lehet észrevenni, hogy foltokban lerágja a repce levelét, ezt pedig 10–20 méterről is meg lehet látni. Mi is a traktorról fedeztük fel műtrágyázáskor, látszott, hogy nem egyetlen pocok kártételéről van szó.

– Gombásodást nem tapasztaltunk, bár az főként a túlfejlett növényeknél szokott jelentkezni, ha a levelek alatt befülled, a párás környezet ugyanis a gombásodást segíti.

Massay Gábor családi gazdálkodó mutatja a szárazság miatt kevéssé fejlett hajtásokat
Fotó: Mészáros János

– Ilyenkor a rügyfakadás előtt megindul a lemosó permetszer vásárlása – osztotta meg tapasztalatait Németh Sándor, a szolnoki Gazdászbolt tulajdonosa.

– Viszik a vetőmagokat is, van, aki már januárban, sőt még előbb beszerzi, de a többség február végén, márciusban vásárolja meg.

– Emellett a fasebkezelő szereket is keresik, a gyümölcsfákat, rózsákat megmetszik, majd lepermetezik az érintett felületeket. A mezei pockok is megjelentek, bár még nem tömegesen. Sokan nem is tudják mi ez, csak azt látják, hogy járatokat alakít ki, és jelentős károkat okoz, így tőlünk érdeklődnek.

– A vakond viszont nagyon dolgozik már. Az az érdekes, hogy a legnagyobb fagy után is volt vakondtúrás a kertekben, de amikor kienged a talaj, olyankor tömegesen megjelennek.

– Keresik is folyamatosan a vakondriasztót, van több fajta belőle, füstpatronok és élve fogó csapdák. De lehet kapni napelemmel vagy góliátelemmel működő rezgő eszközt is, ami az ismétlődő vibráló mozgással ijeszti el a vakondokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában