SZOLNOK

2019.02.07. 11:25

Tavasszal elkezdődik a lebontott tüdőkórház területének beépítése

Az Alcsi-Tallinn térséget érintő, jelentős nagyságrendű városrész-rehabilitációs projekt egyik eleméről számolt be sajtótájékoztatón Szalay Ferenc polgármester, valamint Lits László, a Szolnoki Városüzemeltetési Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Tóta Áron, a körzet önkormányzati képviselője szerdán délelőtt.

Mészáros Géza

Az egész terület megújul, mutatja Szalay Ferenc polgármester.

Fotó: Mészáros János

– Tavasszal kezdődik a város egyik legszebb zöldterületének, az egykori tüdőkórház parkjának megújítása, illetve az elbontott épület és környezetének beépítése – tájékoztatott Szalay Ferenc.

– Az 555 millió forintos beruházás során a park értékes növényállományának megtartása kiemelten fontos lesz, a parkon belül a sík területen pedig nagyobb gyepes felületeket alakítanak ki. Az egykori kórházat az azbeszttartalmú építőanyagok, valamint az elavult technológiával, bauxitbetonból készült falak miatt kellett lebontani, egyszerűen életveszélyes volt az épület – mondta a polgármester.

– Az épület helyén családi házas telkeket alakítottunk ki, míg a régi arborétumot megőrizzük, felújítjuk, s megnyitjuk a nagyközönség előtt. A sportparkban lesz játszótér, sportpályák, futópálya, a kényelmet pedig kávézó és vizesblokk, szép sétautak, padok, esőbeállók és lámpák teszik teljessé. A város más részeiből érkezőknek egy 44 férőhelyes parkolót is építenek – hangsúlyozta a városvezető.

Tizenegy évvel ezelőtt, 2008-ban elköltözött az utolsó osztály is a volt tüdőkórház – egykori honvédkórház – Városmajor úti épületéből. Ezzel az épület teljesen üressé vált.

Az egész terület megújul, mutatja Szalay Ferenc polgármester.
Fotó: Mészáros János

A létesítmény időközben Szolnok önkormányzatának tulajdonába került, s bár többször felmerült a terület hasznosítása, a megvalósítás váratott magára. A rehabilitáció azért késlekedett, mert a hajdani tüdőkórház természetvédelmi oltalom alatt álló ősparkját a város menteni akarta.

A hasznosítás azonban két évvel ezelőtt megkezdődött.

A 2017. évi, áprilisi közgyűlési döntés értelmében egy 19 telkes, ingatlanonként 700 négyzetméteres területű, családi házas lakóövezetet alakít ki a város a tavaly év végén lebontott hajdani tüdőkórház helyén. Az arborétumot meghagyják, csupán az invazív, tájidegen fajoktól tisztítják meg a természetvédelmi területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában