SZOLNOK

2019.02.05. 06:44

Vajon okolható a háziorvos egy bekövetkezett balesetért?

Okolható-e egy közúti balesetért az az orvos, aki korábban vezetésre alkalmasnak nyilvánította a sofőrt? Meddig terjed az orvos felelőssége és hol kezdődik azé az emberé, aki betegsége tudatában is a volán mögé ül?

Munkatársainktól

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Nemrégiben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt gyanúsították meg azt a háziorvost, aki a két évvel ezelőtti veronai buszbaleset sofőrjét kezelte. Akár egy évre is börtönbe küldhetik azért, mert nem állapított meg járművezetésre korlátozott alkalmasságot a férfinél. Emiatt a buszsofőr esetenként éjszaka is vezetett.

De valóban az orvos okolható a bekövetkezett balesetért?

– Teljesen abszurd számomra ez a történet – mondta el kérdésünkre válaszolva dr. Hoksári László szolnoki háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara területi elnöke, amikor az esetről kérdeztük.

– Egy orvos mindig csak a rendelkezésére álló adatok, tények alapján tud dönteni és jóhiszeműen csak arra tud hagyatkozni, hogy a páciens betartja az előírásokat. Sajnos saját praxisomból kiindulva is tudnék olyan példákat sorolni, amikor az érintettek bizony meglehetősen félvállról vették az utasításokat. Nem hiszem azonban, hogy ezért az orvost kellene okolni.

Magyarországon a jelenleg hatályos rendelkezések szerint háziorvos vagy üzemorvos jogosult a jogosítvánnyal kapcsolatos alkalmasság elbírálására, akár hivatásos vezetőknél is. Ha az alkalmasságot kizáró betegségről szerez tudomást, egyfelől szakorvoshoz kell küldenie a pácienst, másrészt pedig soron kívüli alkalmassági vizsgára kell irányítania.

– A későbbiekben a szakorvosi vizsgálat eredményei alapján lehet dönteni arról, hogy tovább vezethet-e az illető, esetleg valamilyen korlátozással alkalmas erre a tevékenységre – tette hozzá az alelnök.

– Tudomásom szerint ez történt a veronai buszsofőr esetében is. Amikor a háziorvos tudomást szerzett a problémáról, a megfelelő alvásközpontba küldte a beteget, a kivizsgálás idejére pedig felfüggesztette az alkalmasságát. Amikor megtörtént a kivizsgálás, megérkeztek az eredmények, a kezelés pedig folyamatban volt, a szakorvosi véleményt elfogadva újra engedte vezetni az illetőt.

Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock

Valószínűleg én sem tettem volna másként. Olyasmi ez, mint ha valakinek romlik a látása vagy magas a vérnyomása. Ha kivizsgálják, annak tudatában, hogy megkapja a megfelelő kezelést, tovább vezethet. Senkiről sem feltételezzük, hogy szemüveg nélkül fog autóba ülni vagy nem veszi be a gyógyszereit. Ha mégis megteszi s balesetet okoz, az orvost fogják a vádlottak padjára ültetni?

Amint dr. Hoksári László kifejtette, nyilvánvalóan nagy felelősség, hogy kit enged autóba ülni az orvos, ugyanakkor meglehetősen érzékeny dolog is. A háziorvos a legtöbb esetben már évtizedek óta ismeri páciensét, bizalmi viszony alakul ki közöttük, ilyen esetben pedig meglehetősen furcsa lenne azt feltételezni, hogy a beteg nem „vallja be” alkalmatlanságát.

A jogszabályban sem szerepelt

Amint dr. Hoksári László kiemelte, a veronai esetben két furcsaság is szerepel a háziorvos elleni gyanúsításban.

Egyfelől azt az alvászavart róják fel, ami a történtekkor még nem is szerepelt a jogszabályban az alkalmasságot kizáró tényezők között – bár természetesen mindenképpen kezelést igényelt – másfelől pedig azt kifogásolja az ügyészség, hogy nem csak nappal engedte vezetni az orvos a sofőrt. Pedig az alvászavarok esetében fényes nappal éppúgy elbóbiskolhat néhány percre a beteg, mint az éjszaka közepén.

A cikk témájával kapcsolatban véleményt is írtunk, melyet ide kattintva olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában