JÁSZKUNSÁG

2019.03.11. 09:28

A látásunk negyven felett: amikor már rövid a kezünk

Rettentően bosszantó, amikor egy bevásárlásnál az apró betű miatt nem látjuk, hogy hajbalzsamot vagy sampont vettünk le a polcról. Az is kellemetlen, ha délután vérvörös vámpír-szemekkel, fáradtan állunk fel a monitorunk mellől. Pedig mindkét probléma könnyen orvosolható!

Joó Zsuzsa

A negyveneseknek, ötveneseknek sem kell lemondaniuk a tökéletes látásról, a modern eszközök megoldást jelenthetnek.

Forrás: Beküldött fotó

Ugye, milyen kínos, amikor titkon oldalba bökjük gyermekünket a boltban, hogy olvassa el a terméktájékoztatót, mert mi nem látjuk? Vagy diszkréten megkérjük a mellettünk álló idős nénit, nézze már meg a szemüvegével, joghurt vagy kefir van a kezünkben. Esetleg megpróbáljuk megnyújtani a karunkat, hogy minél távolabbra kerüljenek a betűk...

És mindez azért, mert otthon maradt az olvasószemüveg, nem találjuk a táskánk mélyén vagy egyszerűen: nincs is olvasószemüvegünk! Pedig a helyzet nem reménytelen!

Remek megoldás lehet a multifokális lencse

A multifokális szemüveg dioptriaátmenetet biztosít, hogy távolra és közelre egyaránt jól lássunk. Ezzel kapcsolatosan azonban két tévhitet kell eloszlatni. Először is: még ezzel a szemüveggel sem lesz olyan a szemünk és a látásunk, mint húszesztendősen volt! Ez hiú ábránd...

Ugyan mind távolra, mind közelre tökéletesen élesen láthatunk, de azt el kell fogadjuk, hogy ez a szemüveg bizony, egy kis kompromisszumot igényel. Hiszen az ilyen szemüveglencse felső része szolgálja a távollátást, az alsó része a közellátást. E különleges lencse használatát pedig – ha tetszik, ha nem – meg kell tanulni!

A másik tévhit, hogy a multifokális szemüveget nem lehet megszokni. Ez tévedés! Tapasztalatok szerint százból kilencvenkilenc ember pár óra, maximum egy-két hét viselet után ráérez a használatára. Nem elég a szemüvegben a szemet mozgatni, bizonyos fejmozgás is szükséges hozzá.

Az új szemüveget ráadásul érdemesebb reggel, ismert környezetben próbálgatni, amikor pihentebbek szemeink. Ne legyünk türelmetlenek! Ha valaki ezek után azt mondja, hogy ez a szemüveg neki „reménytelen”, akkor az nem a viselője hibája, hanem a szemüvegé!

A jó szemüveg olyan, mint egy minőségi ház

A multifokális lencsében egy úgynevezett corridor (csatorna, folyosó) található, ahol fokozatosan változik a lencse törőértéke. Minél szélesebb ez a csatorna, annál kevésbé torzít a lencse a széleken, tehát annál jobb minőségű a szemüveglencse. Nem mindegy, hogy egy lyukon keresztül, vagy egy ablakon át szemléljük a világot! Kívülről egyébként a lencse ugyanúgy néz ki, mint egy hagyományos lencse.

Taupert Szilvia látásszakértő szerint a multifokális szemüveget leginkább egy precízen megépített házhoz lehet hasonlítani. Akkor nyújt boldogságot, ha a tervezés, a kivitelezés és a beépített anyag minősége egyaránt kiváló. Ha a tervező nem fordít kellő figyelmet a statikára, akkor a kiváló mesteremberek és minőségi alapanyagok ellenére fél év múlva megrepedhet a ház.

Vagy fordítva: a terv ugyan kiváló, de a mesteremberek őskori colostokkal méregetik a legkiválóbb alapanyagból készült nyílászárók helyét. Nem lehet csodálkozni, hogy hamarosan repedéseken süvít be a szél a szobákba. És ugye, olyanról is hallottak már, hogy hiába a remek tervezés és kivitelezés, a leértékelésen vásárolt padlóburkoló két hónap múlva elkezd felrepedezni.

Mindez a szemüvegre is igaz! Egy jó multifokális szemüveghez nem elég egy tizenöt perces látásvizsgálat, egy keret és egy pár „mindegymilyen” multifokális lencse. A lehető legjobb látás elérése többet igényel a pontos látásélesség-meghatározásnál. Ugyanilyen fontos a szemüvegkeret és a lencse gondos kiválasztása is.

A szemüveglencse elhelyezkedése ugyanis kritikus szerepet játszik a maximális vizuális komfort elérésében, hiszen illesztési hibából adódóan akár negyven százalékot is veszíthet a lencse a teljesítményéből.

Nekem „csak” a szemem vörösödik!

E sorokat olvasva néhányan legyintenek, hogy őket a fenti probléma nem érinti. Bár…igaz, nekik sem tökéletes a szemük. Merthogy a nap végére elfárad, sőt, be is vörösödik a munkahelyen, a monitor előtt ülve, hiába használják (vagy nem használják) a korábban beszerzett szemüveget.

Gondolták volna, hogy a szemüvegviselők körülbelül hatvanhárom százaléka elégedetlen a munkahelyen használt szemüvegével? Ennek egyik oka az lehet, hogy a beltéri munkavégzés, számítógép-használat folyamatos fókuszálgatásra készteti szemünket – és sajnos sem a távoli, sem az olvasószemüveg nem nyújt megfelelő körülményeket dinamikus igényű munkavégzéshez.

Negyven év felett az irodai munkavégzés miatt erőltetni kell a szemet, ami rossz tartáshoz és izomfájdalomhoz vezethet. A digitális eszközök, a monitornézés pedig tovább nehezíti a mindennapokat: a képernyők által kibocsátott nagy mennyiségű kék fény felboríthatja a természetes alvási ciklust, ezáltal a hét vége felé haladva, egyre fáradtabbak lehetünk.

Ráadásul a monitoron feltűnő, villódzó, állandóan változó képek miatt kevesebbet pislogunk, ezáltal nem lesz elég könnyes a szemünk. Egyszerűen kiszárad. Van megoldás minderre? Van!

A negyveneseknek, ötveneseknek sem kell lemondaniuk a tökéletes látásról, a modern eszközök megoldást jelenthetnek.
Fotó: Beküldött fotó

De mi az a munkaszemüveg-lencse?

Nem új keletű fejlesztés, de sokan még most sem tudnak szinte semmit a munkaszemüveg-lencsék létezéséről. Ezek a szemüveglencsék közeli látáspanaszokkal küzdő, negyven feletti korosztálynak biztosítják, hogy a monitor előtt eltöltött munkaidő alatt megszabaduljanak a nyakfájdalomtól, a nehéz fókuszálgatásból fakadó fáradtságtól, szemvörösségtől.

Ezeket a munkaszemüvegeket Office lencséknek is nevezik, melyek kényelmes látást biztosítanak olvasáshoz, monitorhasználathoz és más emberekkel való személyes kontaktushoz egyaránt.

A szemüveglencsében egy apró, a nézési szokásokhoz illesztett dioptriaátmenet biztosítja, hogy kényelmesen és természetesen lássunk mindent, amit munkánk megkíván. Ez a kis dioptriaátmenet megoldja azt is, hogy ne kelljen az orron lelógva viselni az olvasószemüveget.

Érdemes tisztában lenni azonban azzal, hogy ez nem multifokális szemüveg, de nem is bifokális. Mindkettőtől lényegesen eltér. Akkor is kiváló szolgálatot biztosít, ha távolra tökéletesen látunk.

Ne feledjük: az emberi szem számára a monitorhoz való alkalmazkodás viszonylag „új feladat”. Hiszen nyolcvan-száz évvel ezelőtt még csak nem is hallottunk a számítógépekről, meg a monitorokról, így természetes, hogy gondot okoz. De ne adjuk fel, mert egy munkaszemüveggel valóban könnyebbé válhat a munkavégzés – még negyven felett is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában