SZÁSZBEREK

2019.03.06. 18:24

Dr. Kohner Éva bárónőt ünnepelte a község

Kilencvenedik születésnapját ünnepelte február 23-án dr. Kohner Éva bárónő.

Czakó Nóra

A leghíresebb szászberkit e jeles alkalomból a település önkormányzata Szabó Imrefia Béla szobrászművész bronz plakettjével köszöntötte – tudtuk meg Alapi József polgármestertől, aki telefonon is átadta jókívánságait a Londonban élő professzor asszonynak.

Dr. Kohner Éva bárónőt a világ legnagyobb szemsebészei között tartják számon. Emellett annak a báró Kohner Adolfnak az unokahúga, akinek munkája nyomán benépesült Felső-Szászberek, valamint megalakult 1949-ben az önálló település. Ezenkívül a báró alapította a Szolnoki Művésztelepet is.

A 2012-ben indult, „Kohner örökség megőrzése” című projektnek köszönhetően sikerült felvenni a kapcsolatot a báró még élő rokonaival, így Kohner Évával is. A szemészprofesszor 2017 nyarán, hetvennégy év után látogatott el Szászberekre, ahol gyermekkorát töltötte.

A bárónőt boldogsággal tölti el, hogy emléket állítottak a családjának, és eldöntötte, amíg él, támogatni fogja a helyi iskolát. Tervei közt szerepel, hogy idén ismét felkeresi Szászberket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában