VÉLEMÉNY

2019.03.16. 12:30

Egy hálás magyar embernek minden nap lehetne nemzeti ünnepnap

Egy szerető szülőnek az év minden egyes huszonnégy órája gyermeknap – kellene, hogy legyen. Egy hálás gyermeknek az év minden egyes huszonnégy órája anyák napja – kellene, hogy legyen. Március 15. csak egy nap az évből, nemzeti ünnep.

Mészáros Géza

Igaz, ebből a magasztos napból hármat is tartunk egy esztendőben. Ám összefonódnak e napok, mint nemzeti lobogónkon a nekünk oly’ kedves piros, fehér és zöld színek.

Augusztus 20. a magyar állam, a magyarság születésnapja. Március 15-én és október 23-án – közel száz év eltéréssel – az országunkon uralkodó elnyomó hatalmak ellen emeltük fel hangunkat, kardunkat és puskánkat.

Ha honfi eleink nem lettek volna oly’ bátrak, ma már hazánk születésnapját sem ünnepelhetnénk. Merthogy az osztrák Habsburg Mária Terézia csak önnön (idegen) hatalma megerősítésére, országunk birodalmába való beolvasztására hazudta augusztus 20-át magyar ünnepnek.

A szovjet megszállás alatt is ünnepeltük augusztus 20-át, ám saját vezéreink szégyenszemre „új kenyérre”, majd „alkotmányra” változtatták át a „nemzet” nevét.

A történelem kereke forog, vesz is, ad is, jót, s rosszat. 1991 óta újra van augusztus 20-ánk, hivatalos magyar állami ünnepünk. És 1848-tól van március 15-énk, 1956-tól pedig október 23-ánk.

Nem kellene már több balsors, hogy a rabiga ellen kirobbanó forradalmak gyújtónapját majdan nemzeti ünnepekké emeljük. Mivel egy szerető, hálás magyar embernek az év minden egyes huszonnégy órája valahol legbelül nemzeti ünnepnap – kellene, hogy legyen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában