jászberény

2019.03.14. 13:58

Humor nélkül nem tud írni a jászsági szerző

A Jászberényi Városi Könyvtár író-olvasó találkozójának vendége volt a minap J. K. Smith, azaz Gombos-Kovács Judit írónő. A Jásztelken élő, egyébként kereskedelemmel foglalkozó szerző első regénye, a Szerelem hirdetésre az Aranykönyv-díj elődöntőjéig jutott. Az írónő pályakezdéséről, a regényírás kulisszatitkairól is mesélt olvasóinak.

Illés Anita

A jásztelki írónő volt az író-olvasó találkozó vendége

Fotó: Gémesi Balázs

A Szerelem hirdetésre, Ismert ismeretlen és a Káosz a köbön írója, J. K. Smith, vagyis Gombos-Kovács Judit valójában soha nem gondolta, hogy egyszer majd író lesz.

Aztán néhány évvel ezelőtt beteg lett és az orvosa azt tanácsolta neki, hogy csináljon valamit, amitől hasznosnak érzi magát. Ő pedig ezt az érzést az írásban találta – mesélte a kezdetekről a szerző a minapi jászberényi író-olvasó találkozón, ahol Szarvas Lászlóné, a könyvtár munkatársa beszélgetett vele.

Judit Jásztelken él, két lánya van, a család nagyon fontos az életében. Tanító, kereskedő, műkörmös végzettséggel is rendelkezik. Jelenleg családi vállalkozásban a kereskedelemben dolgozik, este pedig, amikor már a gyerekek elaludtak, és jön az ihlet, a történeteit írja.

Első regényének kéziratát sokáig őrizgette, de családja addig piszkálta, mígnem elkezdett kiadót keresni a Szerelem hirdetésre megjelentetéséhez. Ez nem is váratott magára sokáig, 2017-ben megjelent a könyv és utána még kettő.

A találkozón azonban megtudtuk azt is, hogy a negyedik könyvének kéziratát már leadta, és elkezdett az ötödik regényén dolgozni.

– Annyit elárulhatok, hogy az ötödik könyv nagyon más lesz, de abban is megmarad a humor. Humor nélkül nem tudok írni – mondta mosolyogva Judit.

Történetei fordulatokban, érzelmekben és nem utolsósorban humorban gazdagok. A Szerelem hirdetésre főszereplője, Kori több krízist megélt, amikor férje és szülei meghaltak, elveszítette munkahelyét, és akkor úgy érezte, hogy egyedül marad a világban, és csak barátnőjére számíthat.

A jásztelki írónő volt az író-olvasó találkozó vendége
Fotós: Gémesi Balázs

Élete fordulópontján minden megváltozott körülötte. Kori fejest ugrik az ismeretlenbe és egy kanadai farmon vállal munkát, ahol szerelem bontakozik ki közte és a farm tulajdonosa között. A fordulatokban bővelkedő történetből az olvasó megtudhatja, hogy van-e esély a tragédiák után az újrakezdésre…

Regényei egyébként mindig külföldön játszódnak, ott, ahol a szerző a valóságban még nem is járt. De vajon mégis, hogyan tudja olyan pontosan megjeleníteni az egyes helyeket? Az író elárulta, hogy az interneten informálódik, a világháló keresztül járja végig a városokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában