JÁSZKUNSÁG

2019.03.08. 11:25

Nálunk is gondot okoz az orvoshiány

Míg országosan 422 háziorvosi és 255 fogorvosi, megyénkben 25 háziorvosi és 13 fogorvosi tartósan betöltetlen praxis található az Állami Egészségügyi Ellátó Központ februári adatai szerint.

Molnár-Révész Erika

Megyénkben jelenleg huszonöt betöltetlen háziorvosi körzetbe várják a jelentkezőket.

Forrás: Shutterstock

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nemrég írt ki pályázatot praxisjog vásárlására, és letelepedési támogatásra összesen 1,25 milliárd forint értékben, a Modern Falvak Programján belül pedig szolgálati lakás kialakítására is lehet majd pályázni.

– Az egyik háziorvosi körzetünk tavaly szep­temberben üresedett meg, a másik pedig már több mint két éve várt állandó háziorvosra. Utóbbit azonban heteken belül sikerül betöltenünk – számolt be a hírről Nagy Szilárd, Kengyel polgármestere.

Mivel a praxisjog hat hónap múlva visszaszállt az önkormányzatra, így megpályáztatták az állást. Sikerrel.

Hamarosan megkezdi gyógyító munkáját dr. Feledi József János, aki pécsi, jól bejáratott háziorvosi praxisát hagyta hátra, amikor feleségével együtt úgy döntöttek, az Alföldre költöznek.

– Innen származom, harmadik generációs orvos vagyok. Édesapám Tiszakürtön dolgozott negyvenhárom évig, gyakorlatilag a folyó mellett nőttem fel. Kunszentmártonban érettségiztem, onnan kerültem Szegedre, ahol sebészeti klinikán és intenzív osztályon dolgoztam két évet, utána jött a katonaság, majd az egyik nővérem miatt kerültem Pécsre.

— Visszatekintve az elmúlt 29 évre, folyamatosan hiányérzetem volt, hiányzott a folyó, vágytam vissza az Alföldre. Lehetőségem lett volna Cibakházára, vagy Tiszaföldvárra menni, hiszen szinte minde­nütt orvoshiánnyal találkoztam.

— Több praxist is megnéztem itt, a legpozitívabb hozzáállást Kengyelen tapasztaltam – mondja az okokról dr. Feledi József János.

Megyénkben jelenleg huszonöt betöltetlen háziorvosi körzetbe várják a jelentkezőket.
Fotó: Shutterstock

Fegyverneken a három felnőtt háziorvosi körzetből egyben tavaly óta helyettesítő orvos dolgozik, mindennap rendel, és az ügyelet is biztosított a városban.

– Aránylag jó működik az ellátás, persze még egy saját háziorvos nagyon jó lenne. A két gyermekorvosi körzetben is helyettesítik az egyik praxist, vagyis két körzetben egy gyermekorvos dolgozik, ami egy nagyobb járvány esetén okoz kellemetlenséget – mondja Molnár Barna önkormányzati képviselő.

Tiszabőn viszont egy állandó háziorvos sincs, közel tizenöt éve.

– Helyettesítéssel oldjuk meg az ellátást. Két háziorvos jár hozzánk felváltva, egyikük Tiszaburáról, a másik Örményesről, heti ötször, délelőtt vagy délután.

— Addig nem mennek el, ameddig beteg van. Gyermekorvos hetente kétszer rendel, ő Törökszentmiklósról jön. Jó lenne állandó orvos természetesen, hiszen a finanszírozás is más, és nem csak délután kettőtől ötig lehet baj, hanem mondjuk délelőtt is.

— Tiszabő a gyerekek születési arányát nézve előkelő helyen áll, ezért lenne szükség főleg gyermekorvosra – mondja Bíró Zoltán, Tiszabő alpolgármestere.

Fogorvos viszont tavaly ősz óta már van, hetente háromszor, helyben rendel. Mivel a bői fogorvosi praxis tartósan, több mint öt éve állt üresen, a legnagyobb összegre, húszmillió forintra pályázhatott a doktor az egészségbiztosítónál.

Vagyis úgynevezett letelepedési támogatást igényelt, amely a tartósan betöltetlen praxisok esetében pályázható meg, és annál magasabb az összege, minél régebben üres az adott körzet.

Praxisjog vásárlására maximum négymillió forintig lehet pályázni, az eladó praxisok megvásárlásában, cseréjében segítené a háziorvosokat, egy praxis ugyanis helytől és felszereltségtől függően több millió forintba kerül.

Ennél a fajta támogatásnál viszont kizáró ok, ha az orvosnak előtte két évig volt működő praxisa. Az országos adatok szerint 2014–2018 között letelepedési pályázaton 177 háziorvos és 70 fogorvos nyert.

A kifizetett összegek a négymilliárd forintot is meghaladták. Praxisjogvásárlási pályázattal 220 orvos élt, több mint egymilliárd forint értékben, Vagyis a pályázatokkal eddig 637 ezer lakos háziorvosi és 250 ezer lakos fogorvosi ellátását sikerült biztosítani.

Sok az üres praxis a megyében

Borsod és Békés után Jász-Nagykun-Szolnok megyében hiányzik tartósan a legtöbb háziorvos. Míg belőlük a februári adatok szerint huszonöttel, fogorvosból tizenhárommal van kevesebb, mint ahány körzet van.

A háziorvosok közül tizenhárom vegyes, hat felnőtt és hat gyermek háziorvosi praxis betöltetlen évek óta. Legrégebben, 2005 óta Tiszabő és Mezőhék keres háziorvosokat, míg Szelevényen 2009-től, Szászberken 2011-től állnak üresen a praxisok.

Fogorvosra Szászberek 2006, Kunhegyes egyik körzete 2007 óta vár. Tavaly a megyében összesen három településen üresedett meg háziorvosi, míg egyben fogorvosi praxis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában