Szolnok

2019.04.13. 06:50

Nem szórhatunk hamvakat bárhonnan

Ma már több lehetőség közül választhatunk, hogyan szeretnénk elhunyt szeretteinket örök nyugalomra helyezni. Azok körében, akik a hamvasztást választják, kedvelt a földi maradványok folyóba szórása. Érdemes azonban odafigyelni a szabályokra – a szolnoki evezősöknek például akadt már kellemetlen tapasztalatuk a témában…

Czakó Nóra

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Ma már több lehetőség közül választhatunk, hogyan szeretnénk elhunyt szeretteinket örök nyugalomra helyezni. Azok körében, akik a hamvasztást választják, kedvelt a földi maradványok folyóba szórása. Érdemes azonban odafigyelni az ide vonatkozó szabályokra.

– Gyakran előfordul, hogy a tulajdonunkban lévő stégről szórják a hamvakat a Tiszába – kereste meg hírportálunkat Molnár Dezső, a Tisza Evezős Egylet ügyvezető elnöke és vezetőedzője.

– Ez egy közforgalmi stég, így nem zárhatjuk le, és a szertartás résztvevői engedéllyel is rendelkeznek, ezt pedig kegyeleti okokból sem kívánjuk felülírni. Nekünk csak azzal van problémánk, ha a szertartás előtt nem egyeztetnek velünk az időpontról, és így edzésidőben végzik a hamvak szétszórását.

– Ilyen eset körülbelül kéthavonta fordul elő, a legutóbbi alkalommal azonban betelt a pohár, mert megint nem tudtunk rendes edzést tartani. Mivel nem akartuk megzavarni a stégünkön folyó szertartást, csak egy órával később tudtuk a vízi edzést megtartani…

Molnár Dezső hozzátette, a többség még a szertartás előtt elmegy a helyszínre, ahol látja a feliratot a stégünkön, miszerint az magánterület.

– Ők veszik a fáradságot, és felhívnak, hogy egyáltalán szabad-e, valamint időpontot is egyeztetnek velünk, így ők edzési időn túl tartják meg a szertartást. Vagyis tíz és tizennégy óra között vagy tizennyolc óra után.

– Természetesen mindenkinek engedélyezzük, hogy a stégünkön végezze el a szertartást, csak azt az egyet szeretnénk, ha előtte egyeztetnének velünk – kérte Molnár Dezső.

Laczi Zoltán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense lapunknak elmondta, hogy a kormányrendelet szerint a hamvakat temetőn kívüli ingatlanon a tulajdonos előzetes hozzájárulása után lehet szétszórni.

– Mivel a Kötivízig gyakorolja a működési területén a vagyonkezelői jogokat a Tisza felett, ezért ő jogosult e hozzájárulás megadására. Ehhez egy kérelmet kell beadni, mely díjmentes.

Igazgatóságunk tiszteletben tartja a kegyeleti jogokat, és hozzájárul a kérelemhez, kivéve, ha nyomós szakmai indok áll a kérelem teljesítésével szemben, például árvízi védekezés.

Ha pedig olyan helyszínen történik a szórás, ahol stég vagy úszómű található, akkor felhívjuk a kérelmező figyelmét, hogy hozzájárulásunk a stég használatára nem jogosít, arra a tulajdonosától kell engedélyt kérni.

Ezeknek ugyanis nem vagyunk a vagyonkezelői – fejtette ki Laczi Zoltán, akitől azt is megtudtuk, hogy átlagban heti két-három ilyen kérelem érkezik be a Kötivízig másfél megyényi működési területére vonatkozóan. Szolnokon legtöbbször a Zagyva torkolatnál, a Tiszaligeti Sportcsarnoknál, a sólyánál és a vízi rendőrség előtti partszakaszon történik a szertartás.

Inkább a folyó közepén érdemes

Molnár Dezső felvetette, hogy a folyó vízállására is érdemes odafigyelni.

– Amikor nagyon alacsony a vízszint, akkor örvényes a folyó, tehát visszaforog. Így nem viszi el a hamvakat, melyek lerakódnak a mederbe is benyúló közlekedő lépcsőnkre, és apadás után felszínre kerülnek.

– Egyméteres víznél van olyan sodrás, hogy az alkalmas a szertartás elvégzésére, vagy azt szoktuk kérni, hogy inkább evezzenek be a folyó közepére. Sok esetben mi is segítünk ebben, adunk motorcsónakot, hogy ezt meg tudják tenni – hangsúlyozta az edző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában