JÁSZKUNSÁG

2019.04.09. 13:57

A friss saláta és a ropogós retek a sláger a piacon

Javában válogathatunk már a primőrökből a piacokon. Zsenge zöldhagymához már igen korán hozzájuthattunk, most bőséges a választék belőle a szolnoki standokon is. Nemrégiben felbukkantak a retkek is, a hétvégén pedig jelentős felhozatal volt fejes salátából is.

Kovács Berta

Képünkön a szolnoki piacon áruló Fehérné Csiki Ágnes, akitől viszik a primőröket is, mint a cukrot.

Fotó: Csabai István

– A saláta és a retek most a sláger – árulta el hírportálunknak Fehérné Csiki Ágnes árus a szolnoki piacon.

– Nagyon nagy volt a keletjük a hétvégén, de húsvét előtt ezeket mindig nagyon viszik. Nálam a saláta százharminc forint, a retek csomója pedig százötven. A zöldhagyma százhúsz, ennek volt legelőször nagy keletje. Most keresett a magyar uborka és a paradicsom is, szentesi fürtös paradicsomom van, azt is nagyon szeretik.

Lehet már kapni hazai zöldpaprikát és erőset is, viszik, bár az olcsóbbat jobban, még négy-hatszáz forint között van az áruk. A friss, zsenge magyar zeller küllemre is szép, zöldjével együtt a háromszáz forint a vevők szerint is jó ár darabjáért.

Ágnes árul petrezselyemzöldet, kaprot is – hatvan, illetve száz forintot kér csomójáért.

Képünkön a szolnoki piacon áruló Fehérné Csiki Ágnes, akitől viszik a primőröket is, mint a cukrot.
Fotó: Csabai István

A nyugdíjas Károlyiné Enikő is bevásárolt a hétvégén fejes salátából, de már elfogyott a hétfőre szánt adag is...

– Mindig nagyon várjuk, hogy megjelenjenek az első tavaszi fejek, nagyon szeretjük – vallotta meg.

– Most már jó árban van, bár én vettem akkor is, amikor még kétszáznyolcvan forintért először megpillantottam. Most jó igazán a saláta, nyáron már könnyen megvénül, ha pedig nem öntözik, sokkal rágósabb a levele, az öregebbek íze pedig már néha kesernyés.

A szolnoki piacon áruló Gondáné Babos Ágnes fejes salátája is biztos gazdára talál, nagy most rá a kereslet.
Fotó: Csabai István

– A retket imádják az unokák, ez most nem is drágult tavaly óta. Spenótot és sóskát is akarok venni a héten, csak azt nagyon ki kell fogni, mert igencsak megkérik az árát… – tette hozzá a szolnoki asszony.

Gulyás Zoltán kereskedő sóskáját, spenótját ezerkétszáz forint kilogrammonkénti áron is mind elvitték a hétvégén.

– Volt, aki sokallta az árát, de szerintem nem drága. Korábban, mikor őstermelő voltam, akkor is ennyiért adtam, és akkor is elkelt – vélekedett. Retket mérettől függően százötven-száznyolcvan forintért árul, mint mondta, húsvét előtt az ára kicsit emelkedni szokott, aztán visszaesik.

– A petrezselyemzöld iránti kereslet nagyon változó, hétvégén vitték ugyan, de akkor is maradt meg belőle, most, hétfőn viszont nem keresik.

Gerőcs Ilona őstermelő szabadföldi primőrjeit is viszik. Sóskát félkilós adagokban árul ötszáz forintért, mint mondta, lesz hamarosan spenót és retek is. Csak locsolni kell, a Jászság termőföldjein szárazság van, a most lehullott kis csapadék nem sokat ért.

Spárga is kapható már a piacon, Pozderka László rákóczifalvai őstermelő kilónként ezerhatszáz forintért adja.

– Huszonöt éve termesztem, nagyon szeretik a vevők. A piacon mi kezdtük el először árusítani, előtte lényegében ismeretlen volt. Márciusban már kérdezgetik a vevőim, hogy mikor lesz spárga, várják. Idén sokat kell öntözni, de ez a növény meghálálja – nyilatkozta a termelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában