jászkunság

2019.04.03. 06:56

Júliusra várható dömping a hétszemélyes autókból

Családbarát Magyarország-logóval ellátott autók lephetik el az utakat július elseje után. A nagycsaládosok személygépkocsi-vásárlási támogatásának egyik feltétele, hogy három évig ez a matrica legyen a megvásárolt autón.

P. Pusztai Nóra

A három- vagy többgyermekes családok július 1-jétől vehetik igénybe az állami támogatást hétüléses gépjármű vásárlására.

Forrás: Shutterstock

A március 12-i Magyar Közlöny részletesen beszámol az állami támogatás feltételeiről. A rendelkezés célja, hogy a három vagy több gyermeket nevelők könnyebben juthassanak megfelelő befogadóképességű autóhoz.

Az új autók iránti kereslet február közepén bolydult fel, amikor Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében megemlítette, hogy az állam vissza nem térítendő támogatással kívánja segíteni a nagycsaládosok újautó-vásárlását.

– Utánaszámoltunk, hogy az az autó, amit kinéztünk, újonnan nyolcmillió forintba kerülne. Tehát a támogatáson felül még öt és fél millióra lenne szükségünk, hogy megvegyük – említi Dóra, aki négy gyermeket nevel a férjével Szolnokon.

Alaposan átrágták az erre vonatkozó rendelkezéseket, ahogyan az autónak is utánanéztek, amire az adott összeg felhasználható.

A rendelet szerint a támogatás maximum két és fél millió forint, de nem lehet több, mint a vételár ötven százaléka. Az autóvásárlási kedvezményt olyan Magyarországon élő családok vehetik igénybe, akik három vagy több gyermeket nevelnek, és a szülők valamelyike jogosítvánnyal rendelkezik.

A megvásárolt hétüléses autót három évig nem lehet eladni, ebben az időszakban fontos, hogy a Családbarát Magyarország-logó legyen a járművön. Kulcsfontosságú információ még, hogy ez a támogatás 2019. július 1. és 2022. december 31. között igényelhető az államtól.

Az elmúlt hónapban több internetes oldal is összeállítást készített azokról az autókról, melyekre igényelhető a támogatás, illetve a nagycsaládosok a közösségi oldalakat is böngészik, hogy információkat szerezzenek egy-egy modell kihasználhatóságáról.

– Idén született meg a harmadik gyermekünk, eddig elfértünk a régi autónkban, de most már túl kevés benne a hely. Mi biztosan igénybe vesszük majd a támogatást – meséli Gerda, egy szolnoki háromgyermekes anyuka. A választásnál számukra a legfontosabb szempont a biztonság.

A három- vagy többgyermekes családok július 1-jétől vehetik igénybe az állami támogatást hétüléses gépjármű vásárlására.
Forrás: shutterstock

Versegi Mónika, a szolnoki Nagycsaládosok Egyesületének vezetője elmondta, hogy bár szerinte nem egyszerű előteremteni a vételár fennmaradó részét, mégis jó lehetőség lehet ez az éppen autóvásárlás előtt álló családok számára.

Sokan már most felkeresték a márkakereskedőket, hogy a rendelés menetéről tájékozódjanak. Ács Sándor, a Qualite ’96 Kft. értékesítési vezetője elmondta, az érdeklődők harminc százaléka már kizárólag olyan autót keres, ami a támogatási körbe bevonható.

A kereskedés a kiállított autóikkal is erre a célközönségre fókuszál. A három márkát forgalmazó cég értékesítési vezetője azt is kiemelte, hogy csak az ő termékeik közül tíz-tizenkét modell lehet érintett a támogatott kategóriában.

Igyekeznek az igényekhez mérten felkészülni a keresletre, és már most előre rendelni a hétszemélyes modellekből, így a júliusra várható dömping idején mindössze két-három hetet kell majd várni a raktáron lévő új autókra.

Ha valaki különleges igényekkel érkezik, akkor ez az idő akár három-hat hónap is lehet. Ács Sándor hozzátette, náluk a legkeresettebb modell a Peugeot 5008-as, de a megyei szalonjaiban Daciát is forgalmazó cég a Lodgy népszerűségére is készül, mivel ez a legolcsóbb a választható személyautók közül. Ennek alapára három és fél millió forint, a támogatás összege ebben az esetben csak a vételár feléig, azaz körülbelül 1,8 millió forintig terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában