SZOLNOK

2019.04.07. 15:27

Az új látogatóközpont igazságot szolgáltathat a szolnoki várnak

„Az egri vár erős, de ott a szolnoki példa, hogy a falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében. Ott pénzen fogadott, idegen zsoldosok voltak…” – írja az Egri csillagok című művében Gárdonyi Géza. Vajon tényleg a morál okozta a szolnoki vár vesztét? Valóban jogos az utókor várvédőkre ragasztott elmarasztaló bélyege? Többek közt erről, illetve a most épülő látogatóközpontról beszélgettünk Kertész Róberttel, a Damjanich János Múzeum régészével, a várfeltárás vezetőjével.

Hartai Gergely

A munkások már a Várkapu Látogatóközpont falait rakják.

Fotó: Mészáros János

– Mit jelent a megyeszékhelynek a szolnoki vár?

– A várbelsőben folytatott régészeti ásatásaink során felszínre került új információk jócskán túlmutatnak Szolnokon. A vár, és a hozzá kapcsolódó leletek ugyanis országos szinten is páratlan jelentőségűek. Látni kell, hogy a feltárások eredményei alapjaiban változtatták meg az erődítményről alkotott ismereteinket. Ezáltal pedig kézzelfoghatóbbá vált a megyeszékhely múltja. Ugyanakkor nagy öröm, hogy a városvezetés is azt az álláspontot képviseli, hogy meg kell menteni a fennmaradt emlékeket.

– Ezeknek a ritkaságoknak adna otthont egy bemutatóhely a közelben...

– A hídfőnél már javában épül a látogatóközpont. Az ásatások során előkerült tárgyak egy részét itt mutatjuk be. Az intézmény egyébként a Várkapu Látogatóközpont nevet viseli majd. Azt már tudjuk, hogy a turisztikai centrum tizennégy méter magas és ötszintes lesz. Az egyes szinteken pedig a szolnoki vár történetét dolgozzuk fel.

– Egy vetítőterem is helyet kap majd itt, ahol a vár öt jelentősebb korszakáról láthatnak néhány perces animációt az érdeklődők. Főként a bronzkori, az ispáni, a királyi, a török kori, valamint a Rákóczi-kori vár részleteit elevenítjük fel. Emellett egy interaktív képernyőfal is segít elképzelni a régmúltat.

– Ezen a Szolnokra vonatkozó írott és képi források lesznek feltüntetve a hadmérnöki felmérésektől az ásatási felvételeken át a látképi ábrázolásokig. Az első emeleten egy terepasztal ugyancsak helyet kap, mely a vár korszakait háromdimenziós formában tárja elénk. A második szinten a török kor – a Rákóczi-kor ágyúgolyóleleteivel – kerül a középpontba az egykori Tisza-híddal együtt.

A munkások már a Várkapu Látogatóközpont falait rakják.
Fotó: Mészáros János

– A török kori várról régóta keringenek legendák, téveszmék, melyek nem éppen pozitívan tüntetik fel az erődítményt. Mi ennek az oka?

– Az egyik kedvenc regényem az Egri csillagok. Aki ismeri a művet, az jól tudja, hogy mennyire „lehúzza” Szolnokot. Az igazság ugyanakkor teljesen más az itteni várral kapcsolatban, mint ahogyan azt Gárdonyi lefesti. Éppen ezért a kiállításunknak is lesz egy olyan része, ahol ezt a képet hűen jelenítjük meg.

– Például az itt élő katonaságot is! Akik nyilvánvalóan nem voltak hősök, de gyávák és árulók sem. A kiütéses tífusz nevű betegség miatt ugyanis olyan helyzet állt elő, amely szerencsétlen körülményként vonult be a vár elestének történetébe. Hiszen, aki nem halt bele a kórba, az olyan befordult tudatállapotba került, hogy nem volt hadra fogható.

– Míg végül, az ostrom idején, az ezernégyszázból csak mintegy hatszáz katona állt készen a küzdelmekre. Úgy gondolom, hogy generációknak kell még felnőniük ahhoz, hogy a Szolnokról alkotott kép megváltozzon.

– Mitől egyediek a művésztelepen talált emlékek?

– 2017-ben egy, tavaly nyolc hónapon át, idén pedig második hónapja ásunk. Rengeteg itt a munka, a leletek pedig rendkívül változatosak. Feltártuk már egy török palotaépület maradványait, melynek nyers agyagtéglák alkották a falazatát. Anatóliában egyébként ma is építkeznek így a törökök.

– A palota egy eredeti oszmán, és a társadalmi elit csúcsához köthető létesítmény volt. Ebből az épületből jelenlegi ismereteink szerint nincs több az országban. Éppen ezért háromdimenziós ábrázolással is be szeretnénk majd mutatni a kiállításon. De volt itt dzsámi is, mely az országban a második-harmadik legnagyobb ilyen építménynek számít. Az első a pécsi Gázi Kászim pasa-dzsámi, a második és harmadik „holtversenyben” a budai Tojgun pasa-dzsámi és a szolnoki Szulejmán szultán-dzsámi.

Kevés ilyen maradt ránk az Alföldön

– A látogatóközpont még az idén megépül – mondta Kertész Róbert.

– Jövő tavasszal a tervek szerint már kiállítást is rendezhetünk benne. Az intézmény lényege az is, hogy a szolnokiaknak is megmutassa, milyen volt az egykori vár, ami most még láthatatlan. Tudjuk viszont, hogy hajdanán hat hektáron foglalt helyet, melynek eddig nagyjából a hatvanad részét tártuk fel.

– Nem elhanyagolható a vár turisztikai vonzereje sem, hiszen az Alföldön nagyon kevés hasonló erődítmény maradt fenn. Környezetünkben a legismertebbek Gyulán és Szegeden épültek. Ám kevesek előtt ismert, hogy Csongrádon, és Törökszentmiklóson is állt erősség. Szarvason és Békésen pedig ugyancsak török palánk működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában