Szolnok

2019.04.21. 15:12

Elismerés és hála az apróságok gondozásáért

A bölcsődék napja alkalmából rendeztek ünnepséget nemrégiben a városháza dísztermében. Az eseményen két kiváló szakember vehette át a dr. Koncz József főorvos által alapított Szolnoki Bölcsődék Szolgálatáért Emlékérmet.

Mészáros Géza

A kitüntetettek (balról): Mészáros Mihályné, Kéri Zoltánné, Venczli Lajosné és Dobi Tamásné

Fotó: Mészáros János

Régi vágya teljesült a bölcsődei szakembereknek azzal a 2010-ben napvilágot látott miniszteri utasítással, amely április 21-ét a bölcsődék napjává nyilvánította.

A világon az első bölcsődét Párizsban nyitották meg 1844-ben, s pár év múlva már közel négyszáz hasonló intézmény működött világszerte, elsősorban egyházi létesítményként.

Magyarországon is megindult a szervezőmunka, és 1852 április 21-én bölcsődeegylet alakult Pesten, a Kalap utcában, Majer István püspök és nagyprépost, valamint Forrayné Brunszvik Júlia – Brunszvik Teréz, az első magyar óvoda alapítója unokahúgának – támogatásával.

Az ünnepélyes nyitáskor a nép elözönlötte az utcát, éljenzéssel adott kifejezést érzelmeinek. Az első bölcsőde egyleti úton jött létre. A bölcsődei mozgalom elindítása a Pesti Első Bölcsődei Egylet érdeme.

Az egylet igazgatója Rozmanith Antal, orvosa dr. Fromm Pál volt, aki nyolc éven keresztül díjtalanul végezte bölcsődeorvosi teendőit, és sokat foglalkozott a gyermekek testi és lelki fejlődésével.

A bölcsőde alapszabálya rendkívüli felvilágosultságról, egészségügyi és pedagógiai tájékozottságról tesz tanúbizonyságot, több kitétele mai szemmel is időszerű.

Ennek a számukra rendkívül fontos napnak az elismertetéséért több évet küzdött dr. Koncz József, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének és a Magyar Bölcsődék Egyesületének megálmodója és alapítója.

Koncz főorvos küzdelmét folytatták az általa létrehozott bölcsődei érdekképviseleti szervek – a küzdelem már a múlté, az ünnep valósággá vált. Mindezen történelmi előzmények és méltatások is elhangzottak szerdán a városházán.

Szabó István alpolgármester a bölcsődékben folyó munka jelentőségét méltatva elismerően szólt a szakemberek felkészültségéről, és arról, hogy a város több bölcsődéje is megújult a közelmúltban vagy éppen fejlesztés előtt áll.

Keskenyné Péntek Ágnes, az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság igazgatóhelyettese a város bölcsődéinek történetét tekintette át. A városban hosszú múltra nyúlik vissza a bölcsődei ellátás, hiszen például a Kolozsvári úti bölcsőde ötvenhárom éve, a Jósika és az Aranyi Sándor úti bölcsőde immár negyven éve áll a családok szolgálatában.

A bölcsődék folyamatosan szépülnek, a Simon Ferenc úti bölcsőde tavaly újult meg, bővült egy gondozási egységgel. Ebben az évben a Móra Ferenc úti, majd az Aranyi Sándor úti bölcsődék felújítása fog elkezdődni, megvalósulni. Mindezeknek köszönhetően biztonságos, esztétikus környezetben tölthetik bölcsis mindennapjaikat a város kicsinyei.

Megtudtuk, a három év alatti kisgyermekek bölcsődei nevelésére, gondozására folyamatosan nagy az igény a városban élő családok részéről. Ez év március 31-én a 624 férőhelyen 509 fő a beíratott gyermekek száma. De folyamatosan érkeznek még gyermekek a bölcsődei csoportokba.

Ezt követően idén immár nyolcadik alkalommal adták át a dr. Koncz József főorvos által alapított Szolnoki Bölcsődék Szolgálatáért Emlékérmet, amellyel a város önkormányzata által fenntartott bölcsődékben kiemelkedő tevékenységet végző szakembereket ismerik el.

A díjakat ezúttal Dobi Tamásné, az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság szaktanácsadója és Venczli Lajosné, az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság bölcsődei dajkája vette át Szalay Ferenc polgármestertől – a főorvos úr és felesége betegség miatt nem tudott részt venni az idei ünnepségen.

Az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság két munkatársa pedig országos elismerésben részesült az elmúlt hónapokban: a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben Mészáros Mihályné, az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság igazgatója, míg a Magyar Bölcsődék Egyesülete által Akócsi Ágnes emlékére alapított életműdíjban Kéri Zoltánné, az Egészségügyi és Bölcsődei Igazgatóság szaktanácsadója részesült. Mindkettőjüknek egy-egy virágcsokorral gratulált Szalay Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában