Szolnok/Frissítve

2019.04.25. 12:30

Fortuna kegyeltje lehet a szolnoki papagáj

Miruska valódi kalandor. A maga húsz évével már negyedjére indult felfedezőútra, elhagyva a biztonságos, családi fészket. Mi a különleges a személyében? Nos, ő egy papagáj.

Szabó Lilla Laura

Miruska újra a gazdájával van

Fotó: Mészáros János

– A kislányomtól „örököltem”. Ma már Miruska is teljes értékű családtagnak számít. Társa soha nem volt, sőt, másik háziállatunk sincs – árulja el a kivételes madár gazdája, Bényi Jánosné Éva.

A hölgy elmeséli, hogy kertes házban élnek, és ugyan a papagájnak van bent kalitkája, időnként kiviszik az udvarra levegőzni. Alapvetően ragaszkodik gazdáihoz, ám olykor az ösztönök irányítják cselekedeteit. Így történt ez nagyjából tizennyolc évvel ezelőtt is, amikor Miruska először megszökött…

– Abban a hitben voltunk, hogy nem tud repülni, hiszen kiszedték az ehhez szükséges szárnytollait, de ránk cáfolt! Amint kivittük a kertbe, máris elröppent – emlékszik vissza Éva.

A madár jó néhány napra eltűnt, nem kis ijedtséget okozva gazdájának, aki hirdetéseken keresztül próbálta megtalálni. Miruska a Széchenyi városrész egyik garázsába repült be, melynek tulajdonosa a keresés hírét hallva, gyorsan visszajuttatta otthonába a csellengőt.

Második alkalommal, nyolc éve, egy forró nyári napon a Zagyva-partra látogatott, ahol kukoricát szeretett volna csenni. A pecások próbálták elhessegetni, ám a rádióban éppen akkor adtak hírt egy „szökésben” lévő, piros farktollú papagájról. Némi hajsza után végül halhálóval sikerült befogniuk a madarat, amely így ismét visszakerült családjához.

– A harmadik eset öt éve történt. Akkor a Holt-Tiszát fedezte fel magának. Egy kedves, sétáló házaspárt kezdett el követni. A feleség vette észre, és jelezte a férjének. Ő szerette volna egy ággal elhessegetni, de Miruska rászállt a gallyra. Így hazavitték.

– Mivel nem olvastak híreket, a fiuktól tudták meg, hogy keressük. Megint. Szerencsére hazakerült – idézi fel mosolyogva a hölgy. – Sajnos két napja ismét időszerűnek érezte, hogy látogatást tegyen a nagyvilágban, a kezeim közül röppent ki.

Éva már rutinosan, hirdetésekkel igyekszik segíteni a keresését, a jelenkor vívmányaival kiegészülve, a közösségi média erejét is beveti. A tulajdonos elmondása szerint az a tapasztalat, hogy nagyjából négy nap után mindig megéhezik annyira, hogy emberek közelébe szegődjön.

Barátságos állat, mint ahogy ez a korábbi történetekből is kiderült. Éváék mindig bíznak abban, hogy épségben hazajut. A kóborlásért dorgálás nem jár, örülnek, ha végre otthon van. Sőt! Inkább jutalmazzák, Miruska nagyon szereti a szaloncukrot, a zselés a kedvence!

Rejtély, hogy a papagáj a nassolnivaló reményében, vagy csak természetes ösztöneit követve szökik-e meg időnként. Ám az biztos, hogy igen jó kapcsolatot ápol Fortunával. Reméljük, negyedjére is hazatalál. Hogy aztán ismét belevág-e egy újabb kalandba, azt csakis ő tudhatja…

FRISS – 13:45

Csütörtök délelőtt a Bartók Béla út egyik lakásába akart berepülni. A tulajdonosok éppen beszélgettek a nappaliban, akkor vették észre. A szúnyoghálón át csipogott nekik, az egyik hölgynek sikerül megfognia, ő ismerte fel, hogy a szökésben lévő Miruska az.

Miruska újra a gazdájával van
Fotó: Mészáros János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában