Szolnok

2019.04.03. 09:30

Gyorsan reagáltak ügyészeink az új perrendtartási törvény alkalmazására

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség dr. Belovics Ervin büntetőjogi legfőbb ügyészhelyettes részvételével tartotta meg az elmúlt évi munkát értékelő összügyészi értekezletét a napokban.

Mészáros Géza

Dr. Varga Árpád főügyész az összefoglalójában beszámolt róla, hogy a megyében tavaly a korábbinál kevesebb, 6582 bűncselekményt regisztráltak. A kevesebb bűncselekmény miatt a vádemelések száma is csökkent.

A főügyész hangsúlyozta, a 2018-as év két kiemelkedően fontos törvény hatálybalépése miatt jelentős változásokat hozott a szervezet tevékenységében. Az ügyészek a büntetőjogi és a közérdekvédelmi szakterületeken egyaránt lelkiismeretesen felkészültek a polgári perrendtartásról, valamint a büntetőeljárásról szóló törvények végrehajtására.

Ennek köszönhetően a jogszabályi változásokból fakadó, új szemléletű munkavégzés eredményei az évközi munkában már meg is jelentek. Az ügyészek hatékonyan éltek a büntetőeljárások egyszerűsítését, további gyorsítását szolgáló bővülő lehetőségekkel, és az év második felében a vádemelések 76,6 százalékában ezeket alkalmazták.

A büntetőjogi szakterület éves tevékenységét dr. Burka Tibor főügyészhelyettes ismertette. Hangsúlyozta a társszervekkel való együttműködés jelentőségét az új szemléletű jogalkalmazás meghonosítása, az eljárások egyszerűsítése, gyorsítása végett.

Dr. Bagdi László főügyészhelyettes a közérdekvédelmi szakterületen végzett törvényességi ellenőrzések, a magánjogi tevékenység, valamint a büntetés-végrehajtás törvényességi felügyeletének tapasztalatairól számolt be.

Dr. Belovics Ervin legfőbb ügyészhelyettes kitért a büntetőjogi jogalkalmazás aktuális kérdéseire, majd a 2019-es évre is kiemelt feladatként hatá­rozta meg az időszerű ügyintézés fenntartását, és az új büntetőeljárási törvény rendelkezéseinek szakszerű alkalmazását.

Végezetül elmondta, hogy a megyei ügyészek a 2018-ban megváltozott jogi környezetben is helytálltak, és időszerűen, az új rendelkezéseket is jelentős számban és törvényesen alkalmazva, jó színvonalon teljesítették kötelezettségeiket, és megköszönte az apparátus munkáját – tájékoztatta hírportálunkat az évértékelő értekezletről dr. Varga Árpád megyei főügyész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában