JÁSZKUNSÁG/DÉL-PEST

2019.04.06. 06:59

Húsvét közeledtével eladják a bárányokat

Hazánkban jellemzően a húsvétot megelőző időszakban értékesítik a bárányok egyharmadát a magyar tenyésztők. A fiatal állatok zömét külföldre viszik, jellemzően az olasz konyhán végzi a jó minőségű magyar bárányhús. A hazai birkahúsfogyasztás mérsékelt – ez megyénkre is igaz –, de húsvét idején némileg megélénkül.

Kovács Berta

Már tart a felvásárlás Törtel határában is, ahol a környékbeli gazdák adják le állataikat

Fotó: Mészáros János

A juhok száma megyénkben az elmúlt év decemberében mintegy 78,4 ezer volt, ez az előző évhez képest csekély gyarapodást jelent. Az állomány kétharmadát képviselő anyajuhok száma egy év alatt hét tized százalékkal emelkedett.

– A térségünkben nincs nagy igény a bárányra, a meglévőt pedig gond nélkül ki tudjuk elégíteni – mutatott rá Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

– A juhállomány korábban erősen csökkent, de most megállt ez a fogyás. A megyénkben született bárányok kilencven százalékát jellemzően exportra értékesítik, elsősorban Olaszországba. Csak sajnos nem feldolgozva...

Rendelkezünk megfelelő mennyiségű vágóállattal, a legközelebbi bárányvágóhíd pedig a Hortobágyon lenne, csakhogy nem üzemel. Élőállatért viszont fele annyi összeget kapnak az állattartók.

Már tart a felvásárlás Törtel határában is, ahol a környékbeli gazdák adják le állataikat
Fotó: Mészáros János

Kiemelt jelentőségű volna, hogy legyen hazánkban magyar kézben lévő, működő bárányvágóhíd, úgy a bárányhús fogyasztását is tudnánk népszerűsíteni, ami egyébként igen egészséges táplálék.

– Bár nő a húsvét idején juhhúsból készült ételek iránt az érdeklődés, tapasztalni egyfajta ódzkodást ettől a hústól – árulta el egy megyei étterem tulajdonosa.

– A báránycombunkat egyre többen megkóstolják, sokan viszont korábbi, főleg nem jól elkészített birkapörkölt kapcsán szerzett emlékeik miatt azt gondolják, hogy faggyúszagú minden birkahús, holott ez korántsem igaz – hívta fel rá a háziasszonyok figyelmét.

Az exportbárányok felvásárlási ára a Juh-Ár-Infó adatai alapján idén márciusban a múlt évhez képest emelkedett. Legtöbbet idén is a tizenhat-húsz kilós állatokért kaphattak a tenyésztők: 1030–1050 forintot (tavaly 880–1000 forint járt nekik).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában