aszály

2019.04.04. 08:15

Katasztrofális a szárazság a tiszazugi földeken is

Katasztrofális méretűvé kezd válni a Tiszazugot sújtó szárazság.

Joó Zsuzsa

Mindenhol locsolnak, ahol csak lehet

Fotó: Joó Zsuzsa

Illési Sándor László családi gazdálkodó elmondta, hónapok óta nem esett eső, a termőréteg vízkészlete szinte teljesen kimerült. Ez károsan érinti az ősszel elvetett növények fejlődését, a kalászosokat, a repcét.

A tavasszal földbe került magvak sem fejlődnek, van, amelyik egyáltalán nem kelt még ki. Ahol lehet, öntöznek, mentve a menthetőt. A Tiszazug csekély része öntözhető ugyanakkor.

Illési Sándor szerint tovább rontja a helyzetet az erős szél, ami tovább szárítja a talajt, lehetetlenné teszi a gyomirtó szer használatát, és megnehezíti az öntözést is.

Mindenhol locsolnak, ahol csak lehet
Fotó: Joó Zsuzsa

Az éjszakai fagy sem segít a helyzeten. Az elmúlt napokban tapasztalt hajnali mínusz fokok miatt elfagyott a kajszibarack, a térségben nem lehet számítani komolyabb termésre e gyümölcsből.

A későbbi virágzású gyümölcsfák viszont (mint a meggy, cseresznye, őszibarack, szilva) jó eséllyel megmaradtak.

Régóta nem volt ilyen aszály

Illési Sándor szerint ilyen mértékű szárazságot nem tapasztaltak az elmúlt években. Tavaly ugyanebben az időszakban a belvíz miatt nem lehetett a földekre rámenni gépekkel.

A gazda szerint egyedül a magágyak készítésének tesz jót a csapadékmentes időjárás, de a benne elvetett vetőmag zöme nem kel ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában