Újszász

2019.04.09. 17:17

Keresik a hatvanöt éves újszászi könyvtár nevét

Zsúfolásig megtelt a napokban az újszászi városi könyvtár az intézmény 65 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepség nyitórendezvényén. A kezdetekben, 1954-ben, még csupán kétszáz kötet várta az olvasókat egy harminc négyzetméteres helyiségben, ma már azonban 27 ezerre növekedett az állomány száma.

Czakó Nóra

Sokféle, és szemet gyönyörködtető alkotás érkezett a korábbi kiállítóktól a közös tárlatra.

Forrás: Beküldött fotó

– A könyvtár úgy él a jelenben, hogy a múltat őrzi és koncentrál a jövőre – ezzel az idézettel kezdte beszédét Bálint Erika, Újszász díszpolgára a nemrégiben megrendezett megnyitóünnepségen.

Majd röviden bemutatta a könyvtár történetét. Elhangzott, hogy kisebb gyűjtemények már 1954 előtt is léteztek. Egy 1929-es felmérés kettőt is említ a településen. A város könyvtára azonban 1954. április 1-jén nyitotta meg kapuit.

Azóta az intézmény többször is költözött, először 1961-ben, majd 1984-ben, amikor átadták a Szabadság téri épületet. Jelenlegi helyére pedig 2004-ben került át az állomány. Fontos esemény volt még az intézmény történetében az 1978-as év is, amikor megnyitották a gyermekkönyvtárat.

Bálint Erika a 2016-ban elhunyt Balogh Regináról is megemlékezett, aki 1964-től 27 éven keresztül vezette a könyvtárat.

– Gyermekkori emlékeim is az ő nevéhez fűződnek, hiszen számtalan őrsi foglalkozást tartott a picike könyvtárban. Akkoriban nemigen volt még televízió, filmekért pedig inkább a moziba jártunk. Így a könyvekben találtuk meg a szórakozás lehetőségét – idézte fel a szép emlékeket.

– Számomra ő volt a könyvtáros – mondta Balogh Regináról Nemes Zsuzsanna, az intézmény jelenlegi vezetője. – A nyolcvanas években rendezett olvasótáborok nagy sikernek örvendtek, és számos író-olvasó találkozónak is helyt adott a könyvtár.

– Jókai Anna költőnő például többször is járt az intézményben, de ellátogatott hozzánk Győri Ilona Jászai Mari-díjas színművésznő, Jobbágy Károly kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító, Lázár Ervin Kossuth-díjas magyar író és Nemere István író, műfordító is.

– Emellett a Nők Lapja szerkesztői is többször megfordultak itt a különböző ankétokon – sorolta a könyvtárvezető.

A 65. jubileumi év alkalmából egy régi tervet is szeretnének megvalósítani: nevet adni a könyvtárnak. Ehhez várták a lakosok javaslatait. A nyitórendezvényre pedig egy különleges kiállítással készültek a szervezők, amely május 4-ig tekinthető meg.

Sokféle, és szemet gyönyörködtető alkotás érkezett a korábbi kiállítóktól a közös tárlatra.
Fotó: Beküldött fotó

Emellett a közeljövőben számtalan program várja majd az érdeklődőket. Április 16-án például Endrei Judit televíziós műsorvezető lesz a vendég.

– Négy évvel ezelőtt önkéntesek segítségével kialakítottuk a könyvtár mini galériáját, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsünk azoknak az ügyes kezű lakosoknak, akik eddig otthon saját vagy ismerőseik örömére készítettek szebbnél szebb alkotásokat.

– A korábbi kiállítóinkat kértük most fel egy közös tárlatra, melynek A sokszínűség varázsa címet adtuk – tudtuk meg Nemes Zsuzsannától.

– Mi magunk is meglepődtünk, milyen sokféle és egyaránt szemet gyönyörködtető alkotások érkeztek. Például grafikák, gobelinek, textilfigurák, szőttesek, házi szappanok, grillázs, de készültek művek dekupázs, articsóka, origami és pirográf technikákkal is. Emellett a könyvtár történetének jelentős pillanatait megörökítő régi fotókat is kiállítottuk.

Már közel hétszáz tagja van

Ma már a könyvtárak egyik fő feladata a közösségépítés. Borsányi Anna könyvtáros az intézmény egyik sikeres kezdeményezéséről mesélt lapunknak. Tavaly novemberben ugyanis létrehozták az Újszász régi képekben nyílt Facebook-csoportot.

– Minket is meglepett, milyen hatalmas sikere lett, hiszen nagyon rövid idő alatt négyszázan csatlakoztak a csoporthoz. Most pedig már közel hétszáz tagja van – árulta el Borsányi Anna.

– A feltöltött fotókhoz pedig számtalan hozzászólás érkezik, felidézve a szép emlékeket, és sokszor így derül ki, kit is ábrázol az adott fénykép. A könyvtárban havonta foglalkozást is tartanak, ahol összeülnek az érdeklődök és együtt nézegetik, elemzik a régi fotókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában