Szolnok

2019.04.26. 13:53

Olimpiai bajnokok voltak a Verseghy könyvtár vendégei

Élő legendák és igazi példaképek a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai. A kitartás és a szorgalom egyaránt jellemző azokra az olimpiai bajnokokra, akik kedden délután a Verseghy Ferenc Megyei Könyvtárba látogattak. A találkozón Nagy Tímea, párbajtőr vívó és dr. Hegedűs Csaba, birkózó a dobogó legfelső fokára vezető útról is meséltek.

P. Pusztai Nóra

Fotó: Mészáros János

A sport szeretetét a családból hozta magával Hegedűs Csaba, becenevén a Tuskirály. Elmesélte, hogy tízéves korában Papp László ökölvívó élménybeszámolóját hallgatta egy szombathelyi színpad előtt, s már akkor eldöntötte magában, hogy olimpiai bajnok akar lenni.

A nap huszonnégy órájában csak arra készült, hogy egyszer a világ tetejére állhasson.

– Egy sportolót pályafutása alatt több kudarc ér, mint siker, de meg kell tanulni ezekből felállni és továbbmenni. Mint mondta, számára az olimpia még ma is a vágyódás és a megbecsülés tárgyát képezi. A versenyeken a felkészültség, a tapasztalat és az alkotni képes elme a meghatározó a döntő pillanatokban.

– A dobogó tetején felkavaró érzések kerítik hatalmába az embert, mivel az odavezető úton lelkileg és fizikailag is kimerül a sportoló – magyarázta a birkózó, aki világ- és kétszeres Európa-bajnok is volt aktív pályafutása során. Szerinte az érzéseket csak akkor élheti át igazán az ember, ha van kivel megosztania azokat.

Kiemelte, hogy a müncheni olimpiáról hazatérve alig várta, hogy megölelhesse a repülőtéren várakozó édesanyját.

– Csak igaz, tiszta hittel lehet legyőzni a világot és hozzájárulni a nemzet jövőjéhez – hangsúlyozta a századik magyar olimpiai aranyérmet szerző Hegedűs Csaba, aki speciális nevelési programot dolgozott ki a mai fiatal sportolók számára, amely során részcélokat tűznek ki eléjük, és példamutatással oktatják a sportot.

A Kablay Lajos Repülő Bajtársi Egyesület, az Ejtőernyősök Szolnoki Szervezete és a Magyar Repülők Bajtársi Egyesülete által közösen rendezett találkozó másik vendége Nagy Tímea kétszeres olimpiai, hatszoros világ- és egyszeres Európa-bajnok párbajtőrvívó volt, aki szerint fiatalkorában sokan tehetségtelennek tartották, de szorgalmának köszönhetően sikerült rácáfolnia a kétkedőkre.

– Ha valamit elkezdek, azt szeretem befejezni. Minden életszakaszban kitűztem magamnak egy célt, ami felé hajtottam. A sportnak köszönhetem azt a kitartást, amellyel az élet más területein felmerülő nehézségeken is tovább tudtam lendülni.

– Mindenki találja meg saját örömét az életben, így bármilyen tevékenységnek lehet az „olimpiai bajnoka” valaki – vélekedett a párbajtőröző. Szerinte minden elnyert címet alázattal kell kezelni, mert ha egy pillanattal később történne a verseny, egyáltalán nem biztos, hogy ő nyerne.

Elismerte azt is, hogy bár nem jött könnyen számára a siker, kitartó munka árán érte el eredményeit. A találkozóra elhozta két olimpiai aranyérmét, amit körbe is adott a teremben. Életének legboldogabb pillanatának azonban nem a dobogó legfelső fokán átélt perceket, hanem a gyermekeinek születését érzi.

Ugyanakkor abban mindkét sportoló egyetért, hogy a fiatalok kerüljenek közel a sporthoz, és kezdjenek el álmodni saját sikereikről. Mindketten beszéltek a visszavonulás előtti időszak pluszedzéseiről és határterheléseiről, ugyanis az olimpiai arany eléréséhez másoknál mindig egy kicsivel többet kell tenni.

Halhatatlan sportolók

Az elmúlt száz év legeredményesebb magyar sportolói közül kerülnek ki a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai. A két és fél évtizede működő szervezetet alapító húsz bajnokot több mint százhúszezer sportbarát szavazással választotta ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában