SZOLNOK

2019.04.01. 14:45

Óvni kell a költöző madarakat

Ezekben a napokban érkeznek vissza messzi földi lakhelyeikről szolnoki fészkeikbe a gólyák. A költöző madarak állományát tekintve igencsak élen jár a megyeszékhely, amit a számok is alátámasztanak.

Hartai Gergely

– Szolnok Európa egyik „gólyafővárosa”, mivel ilyen nagyságú településen tizenhárom-tizenöt pár sehol másutt nem fészkel – hívta fel a figyelmet Urbán Sándor.

A Jászkun Természetvédelmi Szervezet elnöke hangsúlyozta, az ismert helyi fészkek mintegy felébe már megérkeztek a költöző madarak. Fészkeikkel pedig nemcsak a város belterületén találkozhatunk, hanem például a Széchenyi városrész mögötti térségben is.

– Szerencsére nem csökken az állomány létszáma, inkább stagnál – folytatta a szakértő. Hozzátéve, hogy a városon belül jellemzően a Zagyva környezete szolgál a gólyák lakhelyéül. Annál is inkább, mivel a Tisza menti területeken kevés a széles, vizenyős terület. Emellett a Zagyva sokkal jobb táplálkozási lehetőségeket kínál számukra.

Megtudtuk, a városban több helyről is eltűntek a gólyák, így sem a tiszaligeti sportcsarnok, sem pedig a Fiumei úti iskola kéményén nem fészkel már a madár.

– Nyugat-Európában, azon belül is főként Németországban mindent megtesznek a rendkívüli módon megfogyatkozott gólyaállomány védelméért. Nekünk most kell megóvni őket, mert itt még viszonylag nagy számban vannak jelen – figyelmeztetett Urbán Sándor.

A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett madárnak számít. Természetvédelmi értéke pedig százezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában