JÁSZJÁKÓHALMA

2019.04.17. 06:30

Sikeres az egyházközség temetőrendezési akciója

A jászjákóhalmi temetőben a növényzet már-már valóságos „dzsungellé” nőtt az elmúlt évtizedekben, ami miatt a sírkert egyes részei megközelíthetetlenné váltak. Az egyházközség tavaly temetőrendezési akciót indított, amit idén is folytatnak. Az önkéntesek ezúttal a kerítés nyomvonalának megtisztítására vállalkoznak.

Illés Anita

Ilyen, és ehhez hasonló állapotok (balra) uralkodnak a jászjákóhalmi temető egyes részein, de az önkéntesek munkájának már látszódnak az eredményei (jobbra).

Fotó: Illés Anita

Sorra érkeztek a lakossági panaszok a helyi egyházközséghez és a Szent Erzsébet Karitász Csoporthoz a temető állapotáról. Az elszaporodott akácfa, orgona és egyéb növényzet miatt a temető egyes részeit alig tudták megközelíteni. Sokan azért is aggódtak, hogy balesetveszélyes fa dől a sírra, s megrongálja azt. A kerítés rossz állapota miatt pedig előfordul, hogy a kápolna felől őzek mennek be a sírkertbe, és megeszik a virágokat.

A kormányhivatal kötelezte az egyházközséget, hogy egy éven belül kerítsék körbe a temetőt. Zsidó Zoltánné, a Szent Erzsébet Karitász Csoport vezetője elmondta, az idősek részéről sok panasz érkezett a temető állapotával kapcsolatban, ezért úgy érezték, tenni kellene valamit. Így az egyházközség kezdeményezésére tavaly nyáron meghirdették a „dzsungel-irtást”, amihez önkéntesek is szép számmal csatlakoztak.

– Kezdetben úgy tűnt, hogy a lehetetlenre vállalkozunk – mondta Zsidó Zoltán, az egyházközség világi elnöke.

– Ma már látjuk, nincs lehetetlen, csak tehetetlen. Egy éve kézi erővel – fűrésszel, fűkaszával, metszőollóval – kezdtük el a temető megtisztítását, mivel munkagépekkel nem lehetett a sírok közé bemenni. Mégis nehezen boldogultunk, azonban akkor jöttek olyan önkéntesek, akik láncfűrésszel segítettek a munkálatokban, valamint traktorral elhordták a kivágott gallyakat, ágakat.

– Ebben az évben folytatjuk tovább a temető rendezését a sírkert körbekerítésével. A kerítés nyomvonalának tisztítását az elmúlt hetekben kezdték el, ezzel egy lépéssel ismét közelebb kerültek a céljukhoz, hogy rendezett temető legyen a községben.

Zsidó Zoltán hozzátette: többen kifogásolták a fakivágásokat. Nem a növények ellen vannak, de tudni kell, hogy a hatalmasra nőtt, elöregedett fák balesetveszélyesek voltak. Miután elkészül a kerítés, szeretnék újratelepíteni a fákat. A jövőbeli tervek között szerepel a stációképek felújítása, padok és új hirdetőtábla kihelyezése a sírkert bejáratához.

Ilyen, és ehhez hasonló állapotok (balra) uralkodnak a jászjákóhalmi temető egyes részein, de az önkéntesek munkájának már látszódnak az eredményei (jobbra).
Fotó: Illés Anita

Jótékonykodtak is

Ivancsó István plébános kiemelte az összefogás erejét. A tűzoltók, a polgárőrök, a horgászok, a kertbarátok, a népdalkör tagjai, a vadászok, a gazdák, az önkormányzat, a karitász csoport, az elszármazottak, valamint Farkas Dezső, Fodor Imre és Forgács Csaba saját gépeikkel erejüket, idejüket áldozták a sírkert gondozására.

– A kormányhivatal kötelezte az egyházközséget a temető körbekerítésére, erre hamarosan pályázunk majd. A támogatási keret kevés lesz a költségekhez, ezért az idei katolikus bál bevételét erre a célra fordítjuk – tette hozzá Ivancsó István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában