SZOLNOK

2019.04.08. 11:25

Várólisták: tisztább helyzetet teremt az új rendszer

Áprilistól bünteti az egészségpénztár azt az intézményt, melynek várólistáján indokolatlanul előrébb kerül egy páciens. Az egészségügyi szaktárca reményei szerint a központilag ellenőrzött új rendszer tisztább helyzetet teremt, így minden beteg a lehető legkorábban kerül sorra.

Munkatársainktól

Forrás: Illusztrációfotó/Shutterstock

– A várólisták esetében is igen fontos a precíz szakmai dokumentáció és az, hogy az intézmény időben megfeleljen a jelentési kötelezettségnek. Eddig is törekedtünk erre, az átláthatóság, a szakmai szempontok betartása elemi érdekünk, hiszen ez szolgálja a betegek mielőbbi gyógyulását – reagált az áprilistól életbe lépett szigorításra dr. Bene Ildikó, a Hetényi Géza megyei kórház megbízott főigazgatója.

Az új várólista-regisztráló, -elszámoló rendszer szerint az az orvos, aki a legkorábbi szabad hely helyett későbbre adna időpontot a betegének, hibajelzést kap, és a rendszer nem is engedi beírni az esetet. Ha pedig egy pácienst az eredeti időpontnál előbbre vesznek a műtőben, annak ellátását a biztosító nem fizeti ki mindaddig, amíg nem tisztázódik, hogy miért.

Ha erre nincs szakmailag megfelelő indok, a biztosító nem fizet, és akár negyvenezer forintra is megbüntetheti a szolgáltatót.

A karcagi Kátai Gábor Kórházban a sebészet, a szülészet-nőgyógyászat és a szemészet területén vannak várólista-köteles beavatkozások.

– 2018-ban az ezeken a szakterületeken a várakozási idő átlagosan nem volt több hat-nyolc napnál, a szemészeti beavatkozásoknál pedig ez tizenhat-tizennyolc nap között alakult. A vonatkozó jogszabályok értelmében kizárólag azokra a beavatkozásokra vonatkozik a jelzett szankció, amelyek esetében a várakozási idő eléri vagy meghaladja a hatvan napot.

– Az intézményünkben végezhető várólista-köteles beavatkozások közül egyik sem éri el, sőt, meg sem közelíti a jogszabályban meghatározott hatvan napos várakozási időt – mutatott rá Nagyné László Erzsébet, a kórház megbízott főigazgatója.

– Fontos különbséget tenni várólista és előjegyzési lista között – hangsúlyozta megkeresésünkre a jászberényi Szent Erzsébet Kórház igazgatója. Dr. Sinkó-Káli Róbert elmondta, míg a várólistánál a jelentkezési sorrend határozza meg, hogy miként követik egymást a betegek, addig az előjegyzési listáknál a páciens a beavatkozást egy konkrét orvosnál vagy intézetben szeretné elvégeztetni.

– Kórházunk bőven harminc napon belül elvégzi a szükséges beavatkozásokat, így jelentenünk sem kell a határidőket. Egyes nőgyógyászati és általános sebészeti beavatkozások esetében van várakozási idő, de rövid időn belül el tudjuk végezni ezeket a műtéteket is. Ezt szeretnénk a jövőben is tartani, így várhatóan a szankciók nem érintik a jászberényi kórházat – hangsúlyozta a kórházigazgató.

Több jut a várakozó betegekre

A kormány 2012 óta összesen 26 milliárd forint többletforrást biztosított a legrégebben várakozó betegek ellátására. Az EMMI szerint 2013 óta, amióta bevezették az országos intézményi várólista-nyilvántartási rendszert, jelentősen csökkent a várakozók száma. Míg 2013-ban több mint 70 ezren, 2018-ban 28 ezren szerepeltek a listákon.

A Hetényi Géza megyei kórházban is rövidültek az elmúlt évek során a várólisták – tudtuk meg dr. Bene Ildikótól, az intézmény megbízott igazgatójától.

– Míg 2016 januárjában szürkehályogműtét esetében a tervezett várakozási idő 109 nap volt, ez 2019 februárjában 36 napra csökkent. Mandulaműtétre 2016 januárjában a tervezett várakozási idő 35 nap volt, ez 2019 februárjában már csak 25 nap. Csípőprotézis esetében 2016 januárjában a tervezett várakozási idő 50 nap volt, ez átlagosan 27 napra csökkent – sorolta a példákat a kórházvezető.

Az egészségügyért felelős miniszter, Kásler Miklós nemrég azt nyilatkozta, hogy várólista-csökkentésre jövőre hatmilliárd forintot fordít majd a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában