GALÉRIÁVAL

2019.05.06. 13:55

A kun ősök tettének emléke napjainkban is él

A kunok hétszáznyolcvan évvel ezelőtti betelepedésére emlékeztek a jászkun redemptio kihirdetésének nemzeti emléknapján, vasárnap Karcagon. Ekkor iktatták be a Hármas kerület új főkapitányát, Györfi Sándor karcagi emeritus nagykun kapitányt, Kossuth-díjas szobrászművészt.

Daróczi Erzsébet

Fotó: Daróczi Erzsébet

A Déryné Kulturális Központban tartott megemlékezés a Kunok hazájával, Karácsony Sándor filmrendező fotókiállításával kezdődött, melyet dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő nyitott meg.

A program a református nagytemplomban folytatódott, ahol a jász, a kiskun és a nagykun kapitányok bevonulása után a Hármas Kerület és Karcag történelmi zászlóit huszárok hozták be a Kováts Mihály Huszárbandérium vezetésével.

A köszöntőket követően dr. Bartha Júlia etnográfus mondta el a kun miatyánkot, majd ő emlékezett a kunok hétszáznyolcvan évvel ezelőtti betelepedésére, és az 1745-ös redemptióra, azaz önmegváltásra, mely a jászok és kunok életét évszázadokra meghatározta.

– A redemptióban részt vevő települések lakóiban ma is él őseik tettének emléke – hangsúlyozta az etnográfus, majd szólt arról, hogy napjainkra újraéledtek a jász és a kun településeken is a hagyományok. A jász és a kun azonosságtudat kifejeződésének legjobb példája a Jászságban évenként a jász világtalálkozó, a Nagy- és Kiskunságban háromévenként megrendezett kun világtalálkozó és a kapitányválasztás.

A Jászkun Kapitányok Tanácsa még 2018-ban Györfi Sándort javasolta a jászkun főkapitányi tisztségre. Percz László emeritus jász kapitány, a JKT korelnöke ismertette Györfi Sándor szobrász életútját. Elhangzott: nála jobban senki nem ismeri ezt a tájat, az itt élőket.

A kunok konoksága munkál benne, a maga útját járó, a nehéz, küzdelmes életű, jóra törekvő ember világát ismerjük meg művészete által. Munkásságát számos kiállítás és közel háromszáz köztéri szobor mutatja.

Kun szobrászatot teremtett, mely őseink hagyatékára, a kun örökségre támaszkodik – hangzott el a főkapitányról, aki ezután esküt tett az őt jelölő szervezetek előtt.

Az eskü szövegét Kecze István, a Nagykun Hagyományőrző Társulás elnöke olvasta fel, majd átadta a főkapitányi megbízatás és a kinevezés díszes okmányát. A főkapitányi medált Borbás Ferenc leköszönő főkapitány adta át utódjának, Györfi Sándornak.

Az áldásmondás után a Szolnoki Szimfonikus Zenekar adott díszhangversenyt a főkapitány tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában